Badhuset – pigg åttioåring

2019 fyller Badhuset i Trelleborg 80 år! Varje vecka, från tidig morgon till sena kvällen, fylls huset av människor i alla åldrar. Från spädbarn till seniorer – på Badhuset finns plats för alla, och så har det varit sedan september 1939.

Trelleborgs Badhus. Foto: Trelleborgs Museum.
Foto: Trelleborgs Museum Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgs Badhus. Foto: Trelleborgs Museum.

Varmbadhuset, som det då kallades för att skilja det från Kallbadhuset, stod färdigt i september 1939. Tiotalet mil bort på andra sidan Östersjön, hade andra världskriget just brutit ut, men mitt i allt elände kunde trelleborgarna glädja sig åt att byggnaden kallades för norra Europas vackraste badhus.

Bakom bygget stod Trelleborgs stadsarkitekt Erik Fehling och byggmästare Gustav Kvist från Lund. Kostnaden uppgick till 600 000 kronor, varav staden fick 75 000 kronor i stadsbidrag.

Så här berättade Trelleborgs Tidningen om invigningen:
Trelleborgs nya ståtliga varmbadhus med simhall invigdes lördagen den 30 september av landshövding Thomason. I samband med badhusinvigningen fick ordföranden i styrelsen för Tekniska verken, stadsfullmäktigeordföranden Petter Nilsson Vasamedaljen i guld.

Simtävlingar voro anordnade med deltagare från Trelleborgs simsällskap samt stadens skolor.

Den allra flitigaste gästen i Badhuset är Axel Ebbes skulptur "Lättare än luft", hon har nämligen varit på plats varje dag i 80 år... Idag är hon åter placerad på sin ursprungliga plats längs bassängens norra kant. Under många år stod hon i den östra delen av gamla bassängen, men i samband med att Badhuset byggdes om flyttades hon tillbaka. Lättare än luft är också badhusets varumärke. Bakom gåvan stod Trelleborgs Planterings och försköningsförening.

Aurora och vindarna

Glatt generationer av trelleborgare har också Hugo Gehlins mosaik "Aurora och vindarna" gjort. Den hundra kvadratmeter stora mosaiken täcker en väggyta av nära hundra kvadratmeter och kom på plats 1943. Bakom gåvan stod Trelleborgs Ångfartygs AB, sedermera Malmrosrederiet. I foajén finns ytterligare konstverk som kom till 1947. Det är två högreliefer, en av badande kvinnor, Badet och en av ett hästhuvud och en kvinna, Nereid. Torgfestkommittéen skänkte verken som gjordes av Eric Grate.

1939 var Badhuset enastående på flera sätt – inte nog med att trelleborgarna kunde simma i en uppvärmd 25 metersbassäng, bada bastu, turk och mycket mer – vattnet kom från Östersjön! Via en rörledning långt ut i havet pumpades vattnet in till ångpanneanläggningen vid elektricitetsverket som då låg granne med Badhuset. Av spillvärmen från verket värmdes vattnet till de badsugna.

Vilken betydelse Trelleborgs badhus haft för folkhygienen, simkunnandet och den allmänna trivseln, det kan bara gissa. Generation efter generation av trelleborgare har lärt sig simma här. Vi som är födda på 1950-talet minns de styvstärkta handdukarna, den lilla tvålbiten och de barska baderskorna som såg till att tvagningen utfördes till belåtenhet.

Om och tillbyggt

I oktober 1997 var det åter dags för invigning. Badhuset hade byggts om och till för att passa dagens krav. Kostnaderna för arbetet uppgick till drygt 35 miljoner kronor. Arkitekter var Kenju Miyazo och Pål Olsson och badet förklarades invigt sedan Rune Andersson, Trelleborg AB, åkt ner genom "kasebanan" i äventyrsbadet.

Idag består Badhuset av två delar, i det gamla badet finns den ursprungliga 25 metersbassängen med tre hopptorn på ett, tre och fem meters höjd. Den nya bassängen används bland annat för tävlingar, tränings- och motionssimning samt vattengymnastik. I familjebadet som ligger mitt mellan finns bubbelpool, vattenkana, virvelkanon, kaskad, rutschkana, ångbad, café och solarier. I bottenplanet finns en speciell varmvattensbassäng med 35 gradigt vatten där djupet är ställbart från en halv till halvannan meter. Den bassängen används främst för babysim och rehabilitering.

Relaxavdelningen bjuder på tre sorters bastu – turkisk, finsk och romersk. Här finns också en bubbelpool.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?