S:t Nicolai skyddar både barn och sjömän

Biskop Nikolaus från Myra i nuvarande Turkiet levde på 200-talet. Att han någonsin hörde talas om Trelleborg är inte troligt, men likväl är det han som gett namn åt både stadens kyrka och ett litet torg, S:t Nicolai plan.

Nikolaus föddes i en kristen familj. Han ärvde en stor förmögenhet som han använde för att hjälpa fattiga människor. En historia som berättas om Nikolaus talar om en utfattig far med tre döttrar. Han hade ingen möjlighet att betala hemgift för dem och såg sig tvingad att sälja dem till en kopplare. När Nikolaus hörde talas om detta gick han till mannens hem mitt i natten och kastade inte guldkulor genom fönstret. Kulorna blev flickornas hemgift och de räddades till ett gott liv.

I en del länder kallas jultomten för S:t Nicolaus, och också här är det samme man från Myra som ligger bakom. Nikolaus är barnens skyddshelgon och firas varje år den sjätte december på Nikolausdalen då han kommer med julklappar åt barnen.

Nikolaus är också de sjöfarandes skyddshelgon och det är väl därför han fått ge namn åt kyrkan i Trelleborg. Nikolaus räddade livet på pilgrimer på väg över Medelhavet till Jerusalem. De råkade ut för en svår storm, men kunde tack vare Nikolaus ingripande överleva färden. Sedan dess sägs det att sjömän ber till Nikolaus när det stormar på haven.

Nikolaus begravdes i Myra, men år 1087 rövades han kvarlevor bort av italienska sjörövare och fördes till Bari i södra Italien. Här finns det allt sedan dess i en kyrka, Basilica di San Nicola.

Mångsysslaren Nikolaus brukar avbildas med attribut som hör samman med hans goda gärningar, skepp, tre guldkulor eller pengapungar.

Kyrkan i Trelleborg helgades åt S:t Nicolaus redan på medeltiden. Troligen var den ursprungliga kyrkan byggd före 1260. Denna revs i stort sett helt i slutet av 1800-talet, men namnet S:t Nicolai bevarades.

S:t Nicolai plan ligger mellan Biblioteket och Söderslättsgymnasiet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?