Geografi och historia bakom Söderslätts ortsnamn

Gislöv, Kurland, Skegrie, Grönby och Haglösa - varifrån har orterna på Söderslätt egentligen fått sina namn? I en del fall är namnen lätta att härleda, medan andra är betydligt svårare.

Vägskylt
Foto: Susanne Nilsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Vägskylt

Får att hitta svaren har vi tagit hjälp av boken Ortnamn i Skåne, som utkom 1983.

 • Härader av gammalt datum

  I Trelleborgs kommun finns två härader - Skytts och Wemmenhögs härader. Dessa är troligen bland de äldsta i Skåne.

 • Ortnamn med tusenåriga anor

  Vägskylt i Dalköpinge

  Landskapet Skåne i sig själv har gett experterna i ämnet mycket att fundera över. Skån kan tolka som den farliga ön eller det farliga helt eller delvis av vatten kringflutna landet.

 • Namnet visar ortens ålder

  De flesta by och sockennamn på Söderslätt och Skåne i övrigt är tvådelade. Många gånger ger detta en fingervisning åt när byn grundades.

 • En stad har inte alltid varit en stad...

  Vägskylt

  Alstäderna just söder om Landsvägen brukar förbrylla människor bosatta norr om 101:an. Fru, Västra och Lilla Alstad finns ju - men var finns Östra, Stora och Herr Alstad?

 • Grönby har inget med färg att göra

  Grönby tillhör de ortnamn på Söderslätt som brukar ställa till huvudbry. Vad är det som är grönt? Skogsbrynet i Norra Grönby eller...? Svaret är enklare är så, namnet har ingenting alls med färg att göra..

 • Söderslätts byar i en ramsa

  Vägskylt

  På Söderslätt ligger byarna tätt, så tätt att Carl von Linné under sin skånska resa för drygt 250 år fick räkna de kyrktorn han såg samtidigt på båda handens fingrar. Att byarna var nära var också väl känt hos slättens hörar, herdar. Innan storskiftet var fäladerna samfällda för flera byar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!