Tonåringar och alkohol

Att skjuta upp alkoholdebuten så länge som möjligt är en viktig del av det alkohol- och drogförebyggande arbetet. Tonåringar dricker ofta för att bli berusade. I berusat tillstånd ökar risken att t.ex. bli utsatt för våld eller att skada sig. Tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än dem som inte blir bjudna.

Åldersgränser ska skydda

I syfte att skydda barn och ungdomar från alkoholens skadeverkningar, är det i Sverige 18-årsgräns på all folkölsförsäljning och vid alkoholförsäljning på krogen. För inköp på Systembolaget gäller 20- årsgränsen. Att ge bort eller köpa ut alkohol till någon som ej har fyllt 20 år är olagligt.

Varför är det riskfyllt att dricka i unga år?

Tonåringar dricker oftast med målet att bli berusade. I berusat tillstånd ökar risken att t.ex. bli utsatt för våld eller att skada sig. Att ha oskyddat sex eller råka i bråk är vanligare vid berusningsdrickande.

Bland de ungdomar som har provat narkotika, har de flesta gjort det när de har varit berusade. Ju tidigare ungdomar börjar dricka, desto större risk för alkoholrelaterade problem

Föräldrars viktiga och förebyggande roll

En ganska vanlig myt är att "det är bättre att tonåringar lär sig dricka alkohol hemma, för då blir det inte så spännande". Detta är just inget annat än en myt. I själva verket har forskning visat att tonåringar som tillåts dricka eller blir bjudna hemma, dricker mer och berusar sig oftare än tonåringar som inte får lov att dricka.

Tonåringar som inte får lov att dricka för sina föräldrar, dricker däremot mindre och berusar sig inte lika ofta. Som förälder har du därmed stor möjlighet att påverka ditt barns förhållningssätt till alkohol!

Så kan du förebygga:

  • Prata på ett tidigt stadium med din tonåring om alkohol; vad som kan hända om man blir berusad etc.
  • Säg nej! Var tydlig med att det inte är okej att dricka alkohol när man är under 18 år.
  • Bjud inte din tonåring på alkohol och köp inte heller ut.
  • Prata ihop er i familjen om vilka regler som ska gälla; t.ex. vilka tider som ska följas på vardagar och helger.
  • Försök lära känna din tonårings kompisar.
  • Kom gärna överens med andra föräldrar om vad som gäller ifall era tonåringar t.ex. vill sova över hos varandra, om de ska få lov att ha föräldrafria fester etc.

Fler tips hittar du på www.tänkom.nu och www.tonårsparlören.se

På Tonårsparlörens hemsida finns även information på olika språk: http://www.tonarsparloren.se/sv/information-pa-flera-sprak

Hjälpte informationen på den här sidan dig?