Marint reservat Fredshög-Stavstensudde

I havet utanför Skåre är miljön mycket rik, med värdefulla blåstångsskogar och ålgräsängar. För att skydda och bevara de viktiga miljöerna arbetar kommunen med att inrätta ett marint naturreservat mellan Fredshög och Stavstensudde.

Ålgräs Skåre Skansar
Foto: Ellinor Tjernström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Ålgräs Skåre Skansar

Ålgräsängar och blåstångsskogar fungerar som barnkammare för de uppväxande fiskarna och är därför mycket viktiga för livet i havet. Det är också vackra miljöer som är väl värda en snorkeltur. Som en del i kommunens miljömålsarbete pågår ett arbete med att skydda de värdefulla havsområdena utanför Skåre. Området utmärks av en varierad botten, där sten, sandbottnar och kalkstensbotten ger varierad växtlighet. Området är rikt på liv; säl, sjöfågel, fisk, smådjur och varierad växtlighet.

Arbetet med att bilda ett naturreservat inleddes med att området undersöktes. Resultatet av undersökningarna finns i rapporten Marin inventering av kuststräckan från Fredshög till Stavstensudde 2010 (PDF-dokument, 4,0 MB) .

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att skicka förslag till beslut och skötselplan till Kommunfullmäktige för beslut. Du kan läsa handlingarna här: Förslag till beslut , (PDF-dokument, 3,3 MB)

Skötselplan (PDF-dokument, 4,0 MB), sammanställning av remissynpunkter (PDF-dokument, 761 kB)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?