När elen kommer tillbaka

Om många hushåll har maximal elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli svart igen. Därför är det viktigt att alla hjälps åt att mjukstarta i sitt hem efter ett avbrott. Dessa råd gäller i första hand vid längre avbrott eller ett kortare strömavbrott vid riktigt kallt väder. Observera att hård blåst ute kan bidra till att sänka temperaturen även inomhus.

Dra inte på elvärmen direkt

Det går åt mer el för att höja temperaturen i ett utkylt rum än för att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Ett bra sätt att hantera situationen är att sänka termostaterna till 16 grader och välja ut ett rum som värms upp före de andra, samtidigt som du låter övriga elelement vara avstängda några timmar. Vill du sedan vara försiktig rekommenderas att starta övriga elelement med några minuters mellanrum och därefter vänta en stund innan höjning till normal rumstemperatur. Vänta också med att slå på värmepump och elpanna.

Vänta några timmar med dusch, tvätt och disk

Även här gäller mjukstart. Vad är viktigast att få igång? Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute. Sådant som dusch, tvätt och disk får vänta.

Värm inte upp huset med ugnen

Börja inte med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Till att börja med kanske det går lika bra med kall mat och varm dryck från kaffe- eller vattenkokaren? Om du måste laga mat går det t ex att koka potatis på hälften av plattans högsta styrka, även om det går långsammare. På så vis drar plattan inte så mycket el på kort tid.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?