Kompostera eget matavfall

Idag blir det allt vanligare att man vill kompostera sitt eget matavfall. Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får jordförbättringsmedel till trädgården, balkonglådorna och krukväxterna.

Kompostering

Att bryta ner organiskt avfall till jord är en del av det ekologiska kretsloppet och genom att kompostera återförs näringsämnena tillbaka till marken. När vi komposterar vårt matavfall minskar vi inte bara vår mängd sopor utan det är dessutom roligt och lärorikt både för vuxna och barn.

Det är inte svårt att kompostera sitt eget matavfall, men det finns några punkter som man måste tänka på innan man börjar att kompostera på sin egen fastighet.

Anmälan

För att få kompostera matavfall på din fastighet måste du anmäla det skriftligen till miljöavdelningen, du anmäler detta genom att skicka in blanketten som heter anmälan om kompostering av matavfall som du kan hitta under självbetjäning på Trelleborgs webbplats. Miljöavdelningen handlägger din anmälan och skriver ett beslut om godkänd kompostering. Det krävs ingen anmälan för att kompostera trädgårdsavfall på sin fastighet.

Vad är viktigt att tänka på vid kompostering av matavfall?

Vart ska jag placera min kompost?

När man ska börja kompostera sitt eget matavfall så är det viktigt att tänka på att välja en lämplig plats att placera komposten på. Det kan vara bra att komposten finns i närheten av trädgårdslandet eftersom det mesta av den färdiga myllan kommer att användas där. I fall man har träd eller större buskar på sin tomt kan det vara bra att placera komposten i närheten av dom då de både skyddar och eventuellt tar upp näringen från det läckage som kan uppstå från en kompost.

Skadedjurssäker varmkompost

För att kompostera matavfall krävs en sluten, skadedjurssäker varmkompost. Djur så som sniglar, råttor, möss och fåglar ska inte kunna ta sig in. Behållaren ska ha ett lock och dess botten ska vara tät eller ha ett nät. Den ska också vara så robust att den klarar av att avfallet blandas om. Avfallet ska finfördelas och läggas i tunna lager, så att det inte börjar ruttna inifrån. Rör om det översta skiktet och strö på täckmaterial. Det är bra att investera i en behållare som har två fack, ett fack där man fyller på med nytt avfall och ett där innehållet får ligga och eftermogna och bli färdig kompostjord. Behållaren ska gärna vara lätt att tömma och helst stå vindskyddad på en skuggig och lämplig plats i förhållande till eventuella grannar.

Storlek på behållaren

För att veta vilken storlek behållaren ska vara kan man räkna på att det blir 50 liter matavfall per person i ett hushåll. Alltså om ni är en familj på tre personer ska behållaren kunna rymma minst 150 liter matavfall. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare som matavfallet behöver du en större behållare. Då kan du räkna med 100 liter per 100 kvadratmeter tomtyta. För en roterande behållare räcker det med 20 liter per person. Om du finfördelar avfallet tar det ungefär sex månader innan det mesta av komposten brutits ner. Byggvaruhus, stormarknader och trädgårdsbutiker säljer olika modeller av skadedjurssäkra varmkomposter i varierande prisklasser. Tillsammans med kompostbehållaren får du skötselråd och tips på hur du ska göra.

Vad kan man kompostera

 • Matrester från kött, fisk, skaldjur
 • Skal och rester från frukt, grönsaker och rotfrukter
 • Äggskal (krossade)
 • Kaffesump och teblad
 • Hushållspapper
 • Snittblommor och krukväxter
 • Ogräs, löv, häck- och gräsklipp

Vad kan man inte kompostera

 • Tyg
 • Kalk och aska
 • Salt
 • Blöjor
 • Kattsand
 • Fimpar och tobaksaska
 • Innehållet i dammsugarpåsen

Problem som kan uppstå vid kompostering av matavfall

När man komposterar hemma på sin fastighet kan det ibland dyka upp problem så som dålig lukt, för mycket vätska i kompostmaterialet eller att man har fått flugor eller myror i komposten. Om ens kompost börjar att lukta kan det vara så att innehållet är för kompakt eller för fuktigt vilket hindrar syretillförseln. Då kan man lägga på mer täckmedel och röra om, samma sak gäller vid för mycket vätska i komposten.

Om man får flugor i komposten ska man täcka avfallet ordentligt med täckmaterial. Om problemet fortfarande kvarstår kan man sätta på ett flugnät. Ibland kan man få myror i sin kompost, när detta händer betyder det oftast att kompostmaterialet är för torrt. Vattna då försiktigt och eventuellt täta behållaren om där skulle ha uppstått skador och hål som gör att komposten inte längre är helt sluten.

Avgift

Miljöavdelningen skriver ett beslut om kompostering på er fastighet, och för detta tas det ut en avgift enligt kommunens taxa på 1860 kronor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?