Frityrolja och flytande matfett

Lämna flytande matfett, mat- och frityroljor på Sysavs återvinningscentral i Trelleborg. Matfettet kan då komma till nytta och bli till nya produkter. Det gamla matfettet kommer till nytta i nya produkter som till exempel tvål, tvättmedel, stearinljus, plast, gummi och biodiesel.

Matolja återvinns och blir till nya produkter
Foto: Andreas Offesson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Matolja återvinns och blir till nya produkter

Matolja som är fri från matrester går att återvinna

Häll upp oljan som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska. Vänta tills oljan svalnat och häll det genom en tratt, i till exempel en gammal plastflaska.

Om det inte är så mycket fett kan du torka ur stekpannan eller grytan med hushållspapper och lägga det direkt i matavfallet. Fett i fast form, till exempel gammalt smör, läggs också i matavfallet.

Köper du livsmedel som är inlagda i olja, till exempel tonfisk, oliver och soltorkade tomater kan du sila matfettet direkt i flaskan. Spara flaskan och fyll på när det blir olja över. När den är full lämnar du den på din återvinningscentral, på samma ställe som du lämnar Farligt avfall. Backen är märkt Matolja.

Tänk på att flaskan eller behållaren ska vara genomskinlig och ordentligt stängd. Du får inte flaskan i retur, personalen på återvinningscentralen tar hand om den.

Finns det matrester i det flytande matfettet/oljan så lägger du flaskan, ordentligt stängd, i restavfallet.

Minska risken för stopp

Visst kan matfettet göra susen i matlagningen. Men i avloppet kan det bli stopp. Den vanligaste orsaken till störningar i avloppet är faktiskt matfett som hälls i vasken. Det hjälper inte att spola med varmvatten, då stelnar fettet bara och med tiden bildas proppar. De energirika avlagringarna i avloppsrören kan också sprida lukt och locka till sig råttor och andra skadedjur.

Avfalls- och återvinningsavdelningen i Trelleborgs kommun undersöker möjligheterna att lämna flytande matfett, mat- och frityroljor även på återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn.

Insamlingen sker i samarbete med Svensk Fettåtervinning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?