Trädgårdsavfallshämtning

Välkommen att teckna abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall. Trädgårdsavfallet som samlas in komposteras och behandlas till kompost- och matjord. Kontakta oss för beställning eller ändring av abonnemang. Du kan också själv lämna ditt trädgårdsavfall kostnadsfritt vid våra återvinningscentraler.

Trädgårdsavfallskärlet ska stå med hjulen och handtaget vända mot gatan/vägen. Tack!
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trädgårdsavfallskärlet ska stå med hjulen och handtaget vända mot gatan/vägen. Tack!

Om abonnemanget

Trädgårdsavfallshämtningen utförs av Avfalls- och återvinningsavdelningen.

Hämtning sker varannan vecka, 18 gånger per år, under veckorna:
Jämn vecka, från vecka 12 till och med vecka 46
Udda vecka, från vecka 13 till och med vecka 47

I trädgårdsavfallskärlet får det bara finnas sådant avfall som lämpar sig för kompostering, det vill säga det som växer i trädgården - gräsklipp, löv, ogräs, fallfrukt, grönsaksblast, häckklipp och nedklippta buskar. Aska, grillkol, matavfall, jord, sten, sand, grus, stubbar, grenar, pappers- och plastpåsar får inte läggas bland trädgårdsavfallet. Kärlet får väga max 50 kilo. En bra regel är att du själv måste orka dra kärlet.

Det finns två kärlstorlekar, 190 liter och 370 liter, se Taxor och avgifter. Observera att du till abonnemanget inte kan beställa extratjänsten dragavstånd.

Så här går det till

  • Ställ ut kärlet på hämtningsdagen om du vill ha det tömt. Kärlet ska placeras så nära farbar väg som möjligt, det vill säga där bilen kan stanna.
  • Hjulen och handtaget som man flyttar kärlet med ska vara vänt utåt mot gatan/vägen.
  • Hämtningen sker från klockan 06.00 och hämtning kan ske under hela dagen. Ställ gärna ut kärlet redan kvällen innan.
  • För tunga kärl blir svåra för den som hämtar att hantera och dessutom kan kärlet ta skada. Kärl som inte går att flytta för att de är för tunga kommer inte att tömmas.
  • Locket måste gå att stänga. Packa inte kärlet för hårt, då riskerar du att bara få hälften av innehållet tömt. Kontakta Kundtjänst om du behöver större kärl.
  • Tänk på att kärlet inte kan tömmas om kärlet är blockerat av till exempel en parkerad bil.
  • Trädgårdsavfall kan i början och slutet på säsongen vara fastfruset i kärlet. Personalen har ingen möjlighet eller ansvar att ta loss fastfruset trädgårdsavfall ur kärlet. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning sker tömning vid nästa ordinarie tömningstillfälle. Du kan försöka ta loss fastfruset trädgårdsavfall före tömningen, eller till exempel sätta in trädgårdsavfallskärlet i garaget över natten och sätta ut på tömningsdagen.

Du debiteras för tjänsten under hela året. Vid nytecknande av abonnemang får du kostnadsfritt hämta 1 m3 kompostjord på någon av våra återvinningscentraler i Anderslöv eller Smygehamn.

Har du glömt vilken hämtningsdag du har på ditt trädgårdsavfallskärl? Följ länken Mina Sidor och följ instruktionerna.

Växten buxbom får inte läggas i trädgårdsavfallskärlet eller lämnas till kompostering. På grund av en svampsjukdom ska angripna plantor grävas upp, förpackas i täta plastpåsar och lämnas i ditt vanliga sopkärl eller i containern för brännbart restavfall på återvinningscentralen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!