Inspiration

Här samlas inspiration och tips för dig som är intresserad av eller arbetar med samverkan skola och arbetsliv.

Real case, Titta in och Yrkesspaning

Vi har lanserat tre olika satsningar för att väcka intresse och motivera till ökad samverkan mellan skola och arbetsliv. Uppdragen utformas efterhand och lanseras under nätverksträffarna för SSA samt i nyhetsbreven för SSA.

Hör gärna av er via om ni har egna tips, idéer eller önskemål.

Titta in är studiebesök för alla åldrar. Allt från de yngre barnen genom kortare Titta in besök, till äldre mer djupgående studiebesök både för elever och personal. Ett exempel är Sagobussen till teaterns och den tecknade filmens värld. Elever från Väståkraskolan årskurs 1 åkte med Sagobussen till Bamses värld på Sluggerfilm i Malmö och till Malmö Stadsteater för en titt bakom kulisserna.

Real case – elever i olika åldrar genomför ett uppdrag från arbetslivet "på riktigt".

Ett exempel är samarbetet med Sodalicious där några elever ska vara med och ta fram/marknadsföra en ny läsksmak.

Yrkesspaning - Hur många yrken finns på olika arbetsplatser? Hur många yrken kan vi hitta i vår omgivning? Syftet är att medvetengöra barn och elever om olika yrkesgrupper och branscher.

Inblick i några av våra aktiviteter...

Euroskills

Via vårt externt finansierade projekt Raka vägen fick 200 yrkeselever och lärare från Söderslättsgymnasiet möjlighet att åka till Yrkes EM på Svenska Mässan i

Författarbesök

Eleverna på Söderslättsgymnasiet fick under hösten besök av författaren Fredrik Hansson som skrivit boken Osynlig makt. Under författarbesöket fick eleverna värdefulla tips för att skriva egna noveller som ska utspela sig i Trelleborg.

Draknästet

Söderslättsgymnasiet arrangerade under hösten en egen version av Tv-versionen Draknästet. Deltagare var elever från handels- och administrationsprogrammet samt ekonomiprogrammet som presenterade sina UF-företag (Ung Företagsamhet) och idéer för en jury.

Arbetsförmedlingen - Yrkesguiden

Yrkesguiden är bra för att eleverna ska se långsiktigheten i gymnasievalen. Den beskriver cirka 450 olika yrken, dess framtidsutsikter och vad de innebär, utbildning och vilken erfarenhet man bör ha för att få jobb inom yrket. Till många yrken finns också en yrkesfilm att titta på. Ladda gärna ner appen Yrkesguiden – Arbetsförmedlingen.

Nyhetsbrev – Samverkan Skola Arbetsliv

Kontinuerliga nyhetsbrev från SkolaArbetsliv Trelleborg, i avsikt att ge läsaren tips och inspiration för ökad samverkan med omgivande samhälle. Vi tar emot publiceringstips samt goda exempel via

Nätverksträffar för SSA

Från en av våra nätverksträffar

Vi inbjuder till kontinuerliga nätverksträffar för att inspirera personalen i arbetet med den breda vägledningen och ökad samverkan mellan skola och arbetsliv. Är du nyfiken på innehållet hittills? Vill du få inbjudan till nästa nätverksträff? Kontakta oss på

Youtube - Samverkan Skola Arbetsliv

På vår Youtubekanal finns en spellista med dokumentation och inspirationsmaterial kopplat till skola/arbetsliv.

Skugga en elev

Elever som är nyfikna på Söderslättsgymnasiet och ett specifikt program, har under en dag möjlighet att skugga en elev för ökad insikt. Boka tid.

Kick-off

I starten av 2016 arrangerade bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun ett sprakande event – en gigantisk kick-off inför vårt fortsatta arbete med samverkan skola/arbetsliv. Samtliga medarbetare i vår förskole- och skolverksamhet deltog tillsammans med samarbetspartners, företrädare från näringsliv, omgivande samhälle, ideell och offentlig sektor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?