Brassinstrument

Brassinstrument är en grupp blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildning. Ibland används även namnen bleckblås eller mässing som beskrivning på den här instrumentgruppen.

De vanligaste instrumenten är: tuba, trombon, baryton, valthorn och trumpet.

Valthorn

Valthornet är ett vackert instrument med mycket varm klang. Valthornet spelar en viktig roll i både symfoni- och blåsorkestermusik, inte minst inom filmmusiken. Hornet är flitigt använt inom snart sagt alla musikstilar och som soloinstrument.

Trumpet

Trumpeten är det minsta av brassinstrumenten. Från början var trumpeten ett signalinstrument utan ventiler, men på 1800-talet fick den tre stycken. Trumpeten används i de flesta orkestrar och är ett utmärkt soloinstrument.

Trombon

Trombonen är ett brassinstrument med ett drag som man drar fram och tillbaka. Trombonen används som soloinstrument i symfonisk musik såväl som i jazz-, rock-, och popmusik.

Baryton

Baryton eller tenortuba är ett brassinstrument som med sin varma, runda ton ofta används som soloinstrument i blåsorkestrar.

Tuba

Tuban är ett brassinstrument som ofta spelar basstämman i orkestersammanhang. Tuban är även ett soloinstrument med djup, varm klang.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?