Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet är till för dig som vill studera vidare efter gymnasiet. Utbildningen ger dig en bred plattform och stora möjligheter att senare i livet välja bland utbildningar på högskola och universitet.

Programstruktur (PDF-dokument, 102 kB)

På samhällsvetenskapsprogrammet lär du dig allt om människor, olika kulturer och samhället vi lever i.

Här möter du kunniga och engagerade lärare som genom en variationsrik undervisning hjälper dig att nå dina mål så att du kan läsa vidare på högskola eller universitet. Vi arbetar med 1-1-undervisning, där alla elever har tillgång till var sin Chromebook. Hos oss står kunskapen i centrum, men vi tror också att trivsel, glädje och gemenskap är viktiga faktorer för att dina tre år på gymnasiet ska bli så bra som möjligt.

Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som vill ha en bred utbildning som ger dig bästa förutsättningar att läsa vidare på högskola och universitet. Vi erbjuder beteendevetenskapsinriktningen med två profiler: Diplomaten och Humanisten. Valet av profil gör du inför årskurs 2.

Beteendevetenskaplig inriktning

För dig som är intresserad av människor och varför vi är som vi är och gör som vi gör. I framtiden kan du tänka dig arbeta som till exempel socionom, psykolog, personalvetare, polis, lärare eller samhällsplanerare. Inom inriktning fördjupar du dig inom kurser som kommunikation, psykologi, sociologi samt ledarskap och organisation.

Diplomaten

För dig som är intresserad av samhällsfrågor och vill förstå din omvärld både lokalt och globalt. Väljer du denna profil fördjupar du dig i olika områden inom samhällskunskap som exempelvis samhällsplanering, miljöutmaningar och internationella konflikter. Ett stort fokus ligger på de globala målen och internationella samarbeten. Kurserna som ingår i profilen heter Hållbar utveckling och Fred och konflikt.

Humanisten

Vill du få en ökad förståelse om hur indivier och grupper fungerar och samspelar i vårt samhälle är Humanisten profilen för dig. Frågor som behandlas är exempelvis hur bakgrund och livssituation påverkar människor och samhället de lever i. Kurserna som ingår i profilen heter Etnicitet och kulturmöten och Psykologi - Fördjupning.

Elevens val

Oberoende av profil ska du i årskurs 3 välja en av följande kurser;

  • Kriminologi
  • Historia 2a
  • Matematik 3b

Idrottsutbildningar och musikprofil

Väljer du samhällsvetenskapsprogrammet på Söderslättsgymnasiet kan du kombinera utbildningen med elitfotbollsgymnasium (NIU), lokalt idrottsgymnasium inom basket, fotboll, ishockey och konståkning samt musikprofil.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?