Handels- och administrationsprogrammet

För dig som vill jobba med handel, e-handel eller driva eget företag. Är du en utåtriktad person som har lätt för att ta kontakt med nya människor? Är du kreativ, serviceinriktad och intresserad av affärer och handel? Då är handels- och administrationsprogrammet rätta valet för dig.

Här lär du dig hur ett företag fungerar och hur du kommunicerar med kunden. Du får möjlighet att utveckla ditt affärsmannaskap och förstå hur man hittar lönsamma affärer. Du läser bland annat entreprenörskap, marknadsföring och företagsekonomi. En gedigen utbildning som kan ge grundläggande behörighet till universitet/högskola samtidigt som du får en yrkesutbildning inom handel och har möjlighet att börja jobba direkt efter gymnasiet.

Årskurs 1

I årskurs 1 lär du dig grunderna inom handel och service. Vi arbetar med verklighetsbaserat lärande då du varvar teori med praktiska övningar. Vi arbetar ämnesövergripande och erbjuder en modern arbetsmiljö inklusive egen laptop. Tillsammans med dina programkamrater i åk 2 och åk 3 är du med och driver skolans elevkiosk med allt det innebär från inköp till bokföring och lagerhantering.

Årskurs 2

I årskurs 2 får du en fördjupning inom handelsområdet där du arbetar med service, ekonomi och personlig försäljning. Områden som du får stor användning av när du är ute på praktik två dagar i veckan. Praktik ger dig värdefulla kontakter och en god förståelse för företagandets villkor. Vi har under många år försett näringslivet med välutbildad personal. Zara, en före detta elev fick jobb genom sin praktik. Se artikeln Praktiken en säker väg till jobbet.

Årskurs 3

Dina och klasskompisarnas idéer står i fokus då ni under trean utvecklar en affärsidé som sedan genomförs i samarbete med Ung Företagsamhet. Under året startar, driver och avvecklar ni ett företag som omsätter riktiga pengar.

Vårt kursupplägg gör att vi kan lägga mycket tid på ditt UF-företagande, detta då samtliga handelskurser i trean bidrar till att göra ditt företagande framgångsrikt.

Möjlighet att läsa in högskolebehörighet

Vi tycker att det är viktigt att du som elev ska ha så många möjligheter som möjligt efter gymnasiet. Därför erbjuder vi dig att inom programmets 2500 poäng läsa in grundläggande högskolebehörighet. Praktiskt innebär det att du i ditt individuella val (200p) väljer kurserna Engelska 6 och Svenska 3.

Programmet erbjuder möjlighet att gå:

  • NIU Nationell Idrottsutbildning (fotboll)
  • Lokal Idrottsutbildning (ishockey, konståkning och basket)

Vårt arbetslag består av både karaktärsämnes- och kärnämneslärare. Vi lärare finns alltid till hands om du behöver hjälp eller undrar något. Vi vill ge dig en bra grund att stå på inför det kommande yrkeslivet.

Välkommen!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?