Estetiska programmet

Kreativitet, nyfikenhet och kommunikation är centrala delar i utbildningen på estetiska programmet och verktyg du har stor nytta av inom alla yrken i framtiden.

Elev på Estetiska programmet
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Elev på Estetiska programmet

Se filmen här

Frisör- & Estetprogrammet bjöd på show

Frisör- & EstetprogrammetEleverna från Frisör- & Estetprogrammet bjöd tisdagen den 20 november på en inspirationsfylld show där de visar upp sina fantasifulla kreationer. Allt från frisyrer till klädesplagg och accessoarer. Allt skapat med eller med hjälp av återanvänt material.

Programblad Estetiska 2019  (PDF-dokument, 185 kB)

Efter din examen är du behörig att läsa vidare på universitet och högskola inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Du har dessutom möjlighet att genom olika kursval få särskild behörighet till högskola eller fördjupa dina kunskaper inom det estetiska området. Hos oss blir du undervisad av lärare med mycket erfarenhet av och stort intresse i sina ämnen.

Inriktar du dig på bild och form har du möjlighet att utveckla dina personliga färdigheter, din uttrycksförmåga och ditt bildseende. Vi ger dig kunskap i olika konstnärliga tekniker och du får möjlighet att arbeta med större projekt och utställningar, både i och utanför skolan. Inom bild och form får du arbeta både med digitala och analoga tekniker. Nytt för i år är att du kommer att få arbeta med film och spelgrafik.

Om musik är ditt intresse får du möjlighet att utvecklas musikaliskt, både individuellt och i samspel med andra. Du kommer att arbeta med musik både praktiskt och teoretiskt. Både musikproduktion och ljudskapande ingår i utbildningen. Under hela utbildningen arrangeras projekt och konserter i och utanför skolan.

Bild- och formgivning

Vår bild och formgivningsinriktning är en bred estetisk utbildning där du lär dig om bildskapande i både två- och tredimensionella tekniker.

Du läser kurser i bland annat bild, form, digitalt skapande och bildteori.

Du får hos oss möjlighet att utveckla dina personliga färdigheter, din uttrycksförmåga och ditt bildseende. Vi arbetar med både traditionella och digitala tekniker och du kommer även att få lära dig att tolka och analysera olika visuella uttryck.

Vi arbetar ofta med olika projekt och har utställningar både i och utanför skolan. I trean har du möjlighet att fördjupa dig i de områden inom bildinriktningen som du tycker är mest spännande. Skall du söka vidare efter din gymnasieutbildning hjälper vi dig med eventuellt arbetsprov.

Musik

På vår musikinriktning får du möjlighet att utveckla och fördjupa dina kunskaper i musikskapande.

Du får enskild undervisning på ditt huvudinstrument, i ensembleundervisning spelar du tillsammans med andra, och i vår studio utbildar vi dig i inspelningsteknik och musikproduktion. Du får även undervisning i körsång och musikteori.

Vi har en tydlig pop-/rock-/soul-inriktning och kan erbjuda enskild undervisning på flera instrument, inklusive sång. Dina undervisande lärare är även yrkesverksamma musiker med bred erfarenhet från musikbranschen.

Du kommer genom hela utbildningen att delta i konserter och projekt i och utanför skolan. Dessutom har du möjlighet att använda skolans välutrustade musiklokaler utanför undervisningstiden för att öva och repetera inför olika arrangemang

Programmet går att kombinera med våra lokala idrottsprofiler. Inriktningarna bild och form och estetik och media kan även kombineras med vår lokala musikprofil.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?