Estetiska programmet

Programmet för dig som är intresserad av musik, bildskapande eller medieproduktion och vill utvecklas och utmanas inom detta.

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. På Söderslättsgymnasiet erbjuder vi inriktningarna musik, bild och form och estetik och media. Efter examen har eleverna kunskap och behörighet att studera vidare inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Kreativitet, nyfikenhet, kommunikation samt förmåga till eget skapande är centrala delar i utbildningen och verktyg du har stor nytta av inom alla yrken i framtiden.

Efter avslutad gymnasieutbildning söker sig eleverna från estetiska programmet i många olika riktningar. De utbildar sig till musiker, konstnärer, designers, ljudtekniker, fotografer, producenter, formgivare och journalister. Men också till poliser, lärare, socionomer, arkeologer, statsvetare, militärer och säljare. Bredden på vårt program gör detta möjligt!

Vi är ett program med hög trivsel och engagerade lärare med stort intresse för sina ämnen. Vårt mål är att blanda teori och praktik på ett stimulerande sätt så att eleverna utvecklas och trivs i vår kreativa miljö.

Bild- och formgivning

Vår bild och formgivningsinriktning är en bred estetisk utbildning där du lär dig om bildskapande i både två- och tredimensionella tekniker.

Du läser kurser i bland annat bild, form, digitalt skapande och bildteori.

Du får hos oss möjlighet att utveckla dina personliga färdigheter, din uttrycksförmåga och ditt bildseende. Vi arbetar med både traditionella och digitala tekniker och du kommer även att få lära dig att tolka och analysera olika visuella uttryck.

Vi arbetar ofta med olika projekt och har utställningar både i och utanför skolan. I trean har du möjlighet att fördjupa dig i de områden inom bildinriktningen som du tycker är mest spännande. Skall du söka vidare efter din gymnasieutbildning hjälper vi dig med eventuellt arbetsprov.

Musik

På vår musikinriktning får du möjlighet att utveckla och fördjupa dina kunskaper i musikskapande.

Du får enskild undervisning på ditt huvudinstrument, i ensembleundervisning spelar du tillsammans med andra, och i vår studio utbildar vi dig i inspelningsteknik och musikproduktion. Du får även undervisning i körsång och musikteori.

Vi har en tydlig pop-/rock-/soul-inriktning och kan erbjuda enskild undervisning på flera instrument, inklusive sång. Dina undervisande lärare är även yrkesverksamma musiker med bred erfarenhet från musikbranschen.

Du kommer genom hela utbildningen att delta i konserter och projekt i och utanför skolan. Dessutom har du möjlighet att använda skolans välutrustade musiklokaler utanför undervisningstiden för att öva och repetera inför olika arrangemang.

Estetik och media

Inom vår inriktning estetik och media ligger fokus på fotografi och medieproduktion. Här får du en bred kunskap om olika medier ur ett estetiskt perspektiv där bild, ljud och berättande står i centrum.
Du läser kurser i digitalt skapande, fotografisk bild, medieproduktion och samhälle, medier och kommunikation. Vi lägger stor vikt vid att utveckla både din kreativa och din tekniska förmåga med professionell utrustning och programvara.

Tillsammans med engagerade lärare lär du dig hantera processen från idé till färdig produkt, samtidigt som du lär dig att tolka och reflektera över digitala uttryck ur olika perspektiv.

Du kommer att arbeta i större och mindre projekt i och utanför skolan där du får skapa egna branschrelaterade produkter.

Programmet går att kombinera med våra lokala idrottsprofiler. Inriktningarna bild och form och estetik och media kan även kombineras med vår lokala musikprofil.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?