Bygg- och anläggningsprogrammet

Byggbranschen erbjuder dig en varierad arbetsmiljö, ute som inne. Du kan välja mellan nästan 100 yrkesinriktningar eller att vidareutbilda dig på högskolan.

Programstruktur (PDF-dokument, 81 kB)

Vi på bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder dig en praktisk utbildning. Du måste kunna arbeta både självständigt och i lag, vara händig, ha sinne för färg och form och inte vara rädd för höjder eller obekväma arbetsförhållanden.

Kvalité? Vi är branschrekommenderade av yrkesnämnderna och du får branschcertifikat på lift, säkra lyft, ställningsbyggnad, heta arbete och säkerhet på väg.

Under första året på bygg- och anläggningsprogrammet provar du på de olika yrkena. På så vis blir du säkrare i ditt yrkesval. Du väljer yrkesinriktning inför ditt andra år.

Vi erbjuder följande yrkesinriktningar:

  • Träarbetare: du lär dig att lägga tak, isolera, montera ytterpanel, väggskivor, sätta lister och foder samt inredningssnickerier. Som träarbetare är du ofta med i hela byggprocessen, från grund till tak. En träarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.
  • Betongarbetare: du arbetar med att armera, gjuta och efterbehandla betong. Som betongarbetare får du lära dig att läsa armeringsritningar, armera samt att forma och gjuta bärande konstruktioner såsom väggar, balkar, pelare och betonggolv. Du kan antingen arbeta inom husbyggnad eller med väg- och -brokonstruktioner.
  • Murare: du arbetar med att mura fasader och öppna spisar, sätta kakel samt lägga golvplattor och putsa väggar. Som murare får du lära dig att mura upp väggar med olika sorters material så som tegel, lättbetong och leca. Du lär dig även att använda olika putssystem och att sätta kakel och klinkers. En del murare väljer att specialisera sig på att mura öppna spisar och renovera kakelugnar.
  • Målare: du arbetar med att måla lister, tak, väggar och snickerier av trä. Du lär dig även att sätta upp tapeter och väv. Du lär dig om färgsättning och dekorativt måleri. Våtrumssystem och äldre målningstekniker ingår också i utbildningen. Miljövänligt material används alltid i arbetet.
  • Anläggare: du arbetar med olika markarbeten, med att bygga ledningsnät eller anlägga parker och trädgårdar. Du arbetar också med anläggningsmaskiner. Du kan även välja att inrikta dig på vägbyggnad eller att utbilda dig till maskinförare.
  • S-yrken: du kan också studera till andra yrken inom branschen såsom taktäckare, glasmästare, golvläggare och plattsättare.

Väljer du bygg- och anläggningsprogrammet kan du dessutom kombinera utbildningen med elitfotbollsgymnasiet samt ishockey-, konståknings- och basketgymnasium.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?