Bygg- och anläggningsprogrammet

På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du efter utbildningen välja mellan många byggyrken. Du kan även vidareutbilda dig på högskola eller kanske bli en framtida egenföretagare.

Bygg och anläggningselever
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Bygg och anläggningselever

Se filmen här

Hos oss på Söderslättsgymnasiet får du en yrkesutbildning där vi varvar praktiska moment med teori. Du lär dig att arbeta självständigt och i team, ute som inne. Hos oss får du både arbetskläder, skor och verktyg.

Under första året får du prova olika yrkesinriktningar som ingår i branschen. Detta sker i små grupper, vilket gör det enklare för dig att lära samt att få en nära och bra kontakt med dina bygglärare. När du provat alla yrken väljer du den inriktning som intresserar dig mest. Under andra och tredje året sker en del av din yrkesutbildning på ett företag. Där får du en egen handledare som hjälper dig.

Vi har stora fina verkstäder och våra yrkeslärare är både välutbildade och har bred erfarenhet av byggyrkena. Vi är också en branschrekommenderad skola. Det är en garanti för en bra utbildning. Dessutom får du en godkänd utbildning i lift, säkra lyft, brandskyddsmålning, ställningsbyggnad, heta arbeten och arbete på väg.

Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig en yrkesexamen och här erbjuds du också möjligheten att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Vi erbjuder följande yrkesinriktningar:

  • Träarbetare: du lär dig att lägga tak, isolera, montera ytterpanel, väggskivor, sätta lister och foder samt inredningssnickerier. Som träarbetare är du ofta med i hela byggprocessen, från grund till tak. En träarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.
  • Betongarbetare: du arbetar med att armera, gjuta och efterbehandla betong. Som betongarbetare får du lära dig att läsa armeringsritningar, armera samt att forma och gjuta bärande konstruktioner såsom väggar, balkar, pelare och betonggolv. Du kan antingen arbeta inom husbyggnad eller med väg- och -brokonstruktioner.
  • Murare: du arbetar med att mura fasader och öppna spisar, sätta kakel samt lägga golvplattor och putsa väggar. Som murare får du lära dig att mura upp väggar med olika sorters material så som tegel, lättbetong och leca. Du lär dig även att använda olika putssystem och att sätta kakel och klinkers. En del murare väljer att specialisera sig på att mura öppna spisar och renovera kakelugnar.
  • Målare: du arbetar med att måla lister, tak, väggar och snickerier av trä. Du lär dig även att sätta upp tapeter och väv. Du lär dig om färgsättning och dekorativt måleri. Våtrumssystem och äldre målningstekniker ingår också i utbildningen. Miljövänligt material används alltid i arbetet.
  • Anläggare: du arbetar med olika markarbeten, med att bygga ledningsnät eller anlägga parker och trädgårdar. Du arbetar också med anläggningsmaskiner. Du kan även välja att inrikta dig på vägbyggnad eller att utbilda dig till maskinförare.
  • S-yrken: du kan också studera till andra yrken inom branschen såsom taktäckare, glasmästare, golvläggare och plattsättare.

Väljer du bygg- och anläggningsprogrammet kan du dessutom kombinera utbildningen med våra olika lokala idrottsutbildningar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!