Anpassa webbplatsen

Webbplatsen är byggd med Responsive Design som är en form av mobilanpassning som innebär att webbplatserna anpassar sig till storleken och upplösningen på besökarens skärm.

Vår webbplats är också anpassad för dig som har ett funktionshinder av något slag. Du kan själv anpassa hur sidorna visas till exempel genom att ändra på textstorleken eller färger.

Textstorlek

Vår webbplats använder relativ teckenstorlek vilket gör att du kan ändra textstorleken i din webbläsare så att textstorleken ökas (eller minskas).

Textstorleken kan i de flesta moderna webbläsare ändras genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet.

Hur man gör det varierar något mellan olika webbläsare, men i de flesta fall finns kommandon för detta i Visa-menyn (View i engelska versioner av webbläsare) alternativt under Zoom.

Om du är osäker på hur man gör läs informationen i webbläsarens hjälpfunktion.

Färger

Du kan även välja att ändra färger om du tycker att det underlättar läsningen av webbplatsen. Du kan välja både att ändra textens färg och bakgrundsfärgen.

I Internet Explorer väljer du knappen Verktyg och väljer därefter Internet-alternativ. Klicka på fliken Allmänt och sedan på Färger. Avmarkera kryssrutan Använd Windows-färger och välj därefter vad det är du vill ändra färg på och till vilken färg.

Om du är osäker på hur man gör läs informationen i webbläsarens hjälpfunktion.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab.

Om man navigerar med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan det vara besvärligt att behöva tabba sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Därför finns först på varje sida en länk som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat och komma direkt till huvudinnehållet.

De flesta webbläsare har stöd för snabbkommandon (så kallade Access keys) för att navigera på webbplatser.

Hur man använder snabbkommandon varierar mellan olika webbläsare och operativsystem, men i Windows använder man i de flesta fall ALT + snabbtangent och i Mac OS CTRL + snabbtangent.

Följande snabbtangenter finns definierade på denna webbplats:

Snabbtangent s
Hoppa över navigeringen och gå direkt till textinnehållet

Snabbtangent 0
Information om webbplatsen och om tillgänglighet (denna sida)

Snabbtangent 1
Startsidan

Snabbtangent 2
Nyheter

Snabbtangent 3
Webbplatsöversikt

Snabbtangent 4
Hoppa till sökfältet

Snabbtangent 7
Kontakt

Bilder

De bilder som är av betydelse för sidinnehållet har så kallade alt-texter som beskriver bilden. De bilder som endast används som dekoration saknar bildbeskrivning.

Utskrifter

Du kan ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. Då skrivs sidinnehållet ut utan menystrukturen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?