Temavecka om psykisk hälsa på Söderslättsgymnasiet

Publicerad:

Skåneveckan för psykisk hälsa är en vecka för ökad kunskap och samtal kring psykisk hälsa. I hela Skåne genomförs seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser. På Söderslättsgymnasiet har det under vecka 41 pågått föreläsningar på temat psykisk hälsa i samband med Världsdagen för psykisk hälsa.

Temavecka på Söderslättsgymnasiet
Foto: Cecilia Wennersten Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Temavecka på Söderslättsgymnasiet

Veckan efteråt har följts upp genom olika skapande aktiviteter. På enhet St Nicolai har det bl a skapats en tillfällig ateljé för eleverna. Eleverna har bedrivit skapande verksamhet för att reflektera kring tankar, känslor och insikter som kommit fram i samband med projektveckan.

- Eleverna utrycker sig samstämmigt att det är roligt och givande att få skapa med olika typer av material, färg och form. Elevernas alster kommer att ställas ut på nästa års Skånevecka för psykisk hälsa och tre av dem kommer att publiceras i en bok som kommer ges ut av Unga Vuxna Trelleborg, berättar projektledarna på Söderslättsgymnasiet Maria Böös och Louise Fredriksson.

- Att första få lyssna på olika seminarium om psykisk hälsa ger oss verktyg i vardagen och sedan att få arbeta vidare kreativt stärker oss ännu mer och är roligt. Man utesluter omvärlden i sitt arbete och man får fokusera på det man bara gör, säger elev åk 1.

-Elever tycker att ämnet har varit intressant, de har hört mycket om området och de uppger att man känner sig inte ensam och nu får de reflektera. Att uttrycka sig i estetiska och kreativa former är hälsofrämjande och är en del av likabehandlings- och värdegrundsarbete utifrån FN:s globala mål för hållbar utveckling av Agenda 2030, berättar projektledarna.

Psykisk hälsa veckan, som pågår i hela Skåne sedan tio år tillbaka, arrangeras av Region Skåne, Studieförbundet vuxenskolan, Unga vuxna Trelleborg och RSMH.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?