Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Såhär jobbar vi för en tryggare studentvecka

Publicerad:

Den 14 juni är det dags för närmare 300 elever att ta studenten i Trelleborg. För att studentveckan och studentdagen ska bli en minnesvärd och glädjefylld upplevelse, är det en del som är viktigt att tänka på när det gäller trygghet och säkerhet.

Studenter på trappan
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Studenter på trappan

Söderslättsgymnaiset arbetar tillsammans med polisen, räddningstjänsten och kommunens alkohol- och drogförebyggande samordnare, med syftet att studentveckan ska vara trevlig och trygg. Alla avgångselever har under våren informerats om vad som gäller angående alkohol, ordningsregler och hur viktig säkerheten är i samband med studentflak. Givetvis är t.ex. all form av pyroteknik (sk bengaler och dylikt) förbjudet att använda. Bengaler blir cirka 2000 grader varma och kan orsaka mycket svåra brännskador.

Enligt skolans handlingsplan är det inte tillåtet att förtära alkohol under skoltid, vilket även gäller under studentveckan. Det är inte tillåtet att dricka alkohol på allmän plats i centrala Trelleborg. Polisen beslagtar alkohol från personer under 20 år.

I syfte att minska berusningsdrickandet genomförs kommunikationsinsatsen Varannan vatten. Dels i samband med studenternas grillkväll som ligger utanför skoltid, dels på studentdagen strax innan utsläppet. Varannan vatten finns på plats på skolgården utanför matsalen på St Nicolai.

Det finns regler för studentflak, för att färden ska kunna ske på ett tryggt och säkert sätt. Här är några av dem sammanfattade:

  • färdväg ska anmälas till polisen i förväg
  • det ska finnas hållfasta skyddsräcken, minst 110 cm höga
  • säten eller bänkar ska sitta fastutrymmet för passagerarna får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år.
  • direkt kontakt mellan passagerarna och föraren ska ske genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • inte köra fortare än 20 km/h och bara en kortare sträcka. Endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km/h.
  • en "flakvärd", som inte själv är med och firar, kan vara till hjälp under färden och öka tryggheten.

Mer information om vad som i förväg ska anmälas till polisen och hur anmälan ska göras finns på polisens hemsida.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?