Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

En dag i poesins tecken

Publicerad:

Precis innan sportlovet fick elever på Söderslättsgymnasiet besök av diktaren Mona Monasar och projektkoordinatör Germund Sellgren från Världsnaturfonden (WWF). Besöket var en inspirationsföreläsning i projektet "Poesi för en hållbar utveckling" där eleverna ska skapa poesi utifrån FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Under poesidagen förvandlades Mediateket på Söderslättsgymnasiet till en kreativ workshop där eleverna fick pröva på att skapa poesi för en hållbar framtid.
Foto: Mia Persson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Under poesidagen förvandlades Mediateket på Söderslättsgymnasiet till en kreativ workshop där eleverna fick pröva på att skapa poesi för en hållbar framtid.

– Alla kan vara med och skapa poesi för en hållbar framtid, säger Maria Glawe, lärare i svenska.

Mona Monasar berättade att fördomarna som hon möter som ung, muslimsk tjej skildras i hennes dikter. Hennes hjärtefrågor kring miljö, utvecklingsfrågor och hållbar utveckling ligger också till grund för hennes poesi. I år ger hon ut sin första diktsamling.

Germund Sellgren från WWF berättade om hur vi kan tackla de stora utmaningarna som vi står inför och att han inte hade hört talas om någon annan skola som arbetar så hårt med poesi som eleverna gör på Söderslättsgymnasiet.

Kreativt skapande på Mediateket

Efter föreläsningen förvandlades Mediateket på Söderslättsgymnasiet till en kreativ workshop där ungdomarna fick pröva på att skapa poesi. Det fanns olika stationer med olika tillvägagångssätt vid diktskapande, exempelvis Black Out Poetry, färgbandpoesi och Cut Out poesi.

World Poetry Day – var med och skapa poesi

Du kan också vara med och skapa poesi som kopplas samman med flera av de globala målen i samband med Trelleborgs Poesifestival under World Poetry Day den 21 mars 2019.

Läs mer på https://sustainablepoetry.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?