Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL), i Spanien

Publicerad:

I två veckor kommer Linnea Sahlström, Tina Håkansson, Emma Reuterberg och Nicole Möller att göra en del av sin praktik i soliga Spanien.

Mot Malaga
Foto: Dan Paxer Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Mot Malaga

I ett samarbete med World Golfers Amateur kommer eleverna från Handels- och administrationsprogrammet att jobba på en golfbana, Torrequebrada, nära Malaga med olika uppgifter som reception, marknadsföring, administration, handel och mycket mera.

Idén om en internationalisering av praktiken på Söderslättsgymnasiet har fått gro och tanken var att första omgången skulle komma igång med förberedelser till hösten. Men när allt var på plats öppnades möjligheten till ett pilotförsök. För att komma med på denna praktiken har eleverna fått ansöka om en plats och man har tagit hänsyn till engagemang, intresse, närvaro och bra betyg. Ansökningarna har sedan följts upp av intervjuer.

Nu är det Handels- och administrationsprogrammet som är först ut. Men det finns framtida möjligheter för fler program. På en golfbana finns många yrken representerade. Det kan vara allt från sjuksköterskor och läkare till barnpassning eller fordonsunderhåll, säger Birthe Bergelv.

Praktiken kommer, som eleverna säger, knyta ihop tre års studier och praktik. Det blir mer av allt och mer på riktigt. Man räknar också med att det blir en bra erfarenhet att ta med sig och ha med i framtida CV.

Det är fyra taggade tjejer som har börjat sin planering inför sin praktik. I två veckor skall dom klara sig själva vad gäller boende, mat, tvätt och andra vardagssysslor. Eftersom praktiken delvis ligger under påsklovsveckan innebär det att man bara använder två skoldagar för hela praktiken. Att klara sig själv blir en möjlighet att ta sig ur sin egen komfortzon och testa sina gränser. Till hjälp under sin vistelse har dom handledare Ana K Nyblom som ser till att det praktiska fungerar.

Efter praktiken ska dom den 7 juni träffa representanter från Golfbanor från hela Europa och presentera vad dom gjort och lärt sig. Förhoppningsvis också sprida exemplet med praktik och vem vet snart kanske vi har praktikanter från hela Europa på Trelleborgs golfbana.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?