Se och boka film

Du kan dygnets alla timmar boka program för leverans och använda strömmande media via vår bokningstjänst sli.se på internet. Kontakta oss gärna om du vill ha tips på hur man kan jobba med film i skolan.

Här kan du låna film till skolan
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Här kan du låna film till skolan

Du kan titta på strömmande media och boka program för leverans när och var du vill via vår bokningstjänst SLI.

Vi hjälper dessutom gärna till med tips om hur du kan jobba med film i skolan.

Att registrera sig som medlem och ansöka om att se strömmande media tar bara fem minuter och du behöver bara göra det en gång.

Hur registrerar man sig på nya SLI (PDF-dokument, 1 MB)

Film i skolan

Vi på AV-Media Trelleborg jobbar gärna med konceptet att se, analysera och göra film. Naturligtvis går det att jobba med dessa tre delar var för sig, men det finns stora pedagogiska vinster med att kombinera dem. Vi har gjort en lista med argument över varför vi tycker att film i skolan är nyttigt.

Se film

Varför ska man titta på film i skolan?

  • Film kan förmedla känslor och stämningar på ett varierat och uttrycksfullt sätt
  • Abstrakta teoretiska resonemang kan åskådliggöras och illustreras
  • Film ger variation och omväxling till den gängse undervisningen
  • Filmutbudet i skolan ger alla elever tillgång till ett annat och mer varierat kulturutbud
  • Att se och diskutera film ger eleverna kunskap och förmåga att lära sig filmens språk och orientera sig i vår mediala och informationsrika värld
  • Man når många av de medie- och digitala målen som finns i LGR11 och GY11

Analysera film

Analysdelen av filmtittandet tar vid när man sett filmen och diskuterar dess innehåll och filmspråk utifrån olika frågeställningar. Det är här man kopplar ihop filmens innehåll med dess relaterade mål i kursplanen och övar sig i filmspråkets speciella värld. Det finns ett flertal bra lathundar för detta.

Vi har gjort en enkel lathund till en grundläggande filmanalys som ska gå att använda till alla filmer och i princip alla åldersgrupper.

Lathund för filmprat i skolan (PDF-dokument, 342 kB)

Svenska filminstitutet har satt samman en en filmanalysmall med diskussionsfrågor som ska gå att använda till alla filmer.

Kontakta oss vid frågor eller om du behöver filmtips!

Göra film

Att låta eleverna själva göra film kan många gånger bli ett pedagogiskt minne för livet! Att själv skriva manus och story board, stå bakom kameran och sedan redigera kan ge ett helt annat perspektiv på filmen som medium. Vi erbjuder filmkurser för pedagoger eller så kan vi komma ut och hjälpa till med att göra film tillsammans med eleverna.

Stop Motion-animering

Eget SLI konto för elever

Du kan ge dina elever ett eget konto för tillgång till strömmande media.

Strömmande media går utmärkt att se igen för den som missade visningstillfället, se som hemuppgift, använda som fördjupningsuppgift eller använda som läromedel och erbjuda alternativt lärande.

Så här fungerar det (PDF-dokument, 1 MB)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?