Kurser och utbildning

AV-Media erbjuder kurser och utbildningar i IKT- och mediapedagogik för lärare i Trelleborgs kommun. Har ni önskemål kring innehåll så kontakta oss!

Vill du eller dina kollegor fortbilda er inom ämne relaterade till IKT och MIK så kan ni vända er till AV-Media och vi hjälper er!

Några exempel på vad vi kan hjälpa till med

Musik och rytmik med iPad

Varför inte låta musiken vara ett mer naturligt inslag i skolan och inte bara något som sysslas med på musiklektionerna. Med appen Garage Band kan du skapa musik och rytmik tillsammans med dina elever utan att ens kunna spela ett instrument. Och vet du vad det bästa är? Ni gör allt i iPaden och här krävs det inga förkunskaper eller komplicerade inställningar. Vi kan hjälpa er att komma i gång och komma med lite tips och trix. Sen är det bara att sätta igång!

Geocaching och skattjakt

Alla älskar spänningen med en skattjakt. Geocaching är en skattjakt där man med hjälp av ett GPS-verktyg letar rätt på gömda cacher (gömmor) i sin omgivning. Det är ett tacksamt sätt att vistas ute där man samtidigt bekantar sig med och upptäcker sin närmiljö, teknik, karta/kompass och samarbete på ett spännande sätt. Du lär dig hur man på ett enkelt sätt kan använda sig av Geocaching i klassen eller i undervisningsgruppen med hjälp av en iPad eller smartphone.

Programmering med pedagogiska verktyg/språk

Har dina elever funderat på varifrån spelen de spelar kommer ifrån? Skulle du vilja ge eleverna möjlighet att förstå relationen mellan människan och datorn. Programmering låter svårt men det finns programmeringsmiljöer som är särskilt framtagna för barn. Att programmera är att jobba med problemlösning och nu har eleverna möjlighet att skapa sina egna spel. Vi hjälper dig att komma igång och visar exempel hur du kan använda programmering i din undervisning.

Appar och/eller resurser för specifika ämnen/avsnitt/moment

Berätta vad du och din klass ska arbeta med och vi tar fram appar och andra resurser som kan vara till hjälp för just dig och din klass.

Filmtips och filmresurser för specifika ämne/avsnitt

Berätta vad du och din klass ska arbeta med och vi tar fram filmer, tv-program och dokumentärer som skulle kunna passa dig och din klass. Självklart visar vi dig även runt på SLI.

Datorn och internet för nybörjare

Du får lära dig grunderna i hur man hanterar en dator kopplad till Internet. Kursen är för er som är nybörjare med datorer och Internet och ger en översiktlig orientering i hur man söker, hämtar, skapar och tar del av olika medier med hjälp av datorn. Även olika filformat, filhantering och hur man hittar, flyttar, öppnar filer som ligger på datorn eller Internet behandlas.

Bildhantering och bildberättande

Du får en inblick i hur man hanterar bilder på en iPad, samt fototeknik. Vi använder oss av iPadens inbyggda funktioner och filter för enkel och snabb redigering, men kommer även att gå igenom Pic Collage, som är en mycket populär och gratis bildredigeringsapp. Olika sätt att publicera bilder och en orientering kring upphovsrätt och tillhörande etiska frågeställningar avseende publicering kommer även att ingå. Kursen är till för alla med tillgång till iPad i verksamheten och som har ett fotointresse.

Bildredigering med iPad och PS Touch

Kursdeltagarna får en inblick i hur man kan jobba med bilder på en iPad, men vi går också kortfattat igenom fototeknik för att få så bra bilder som möjligt att arbeta med. Vi använder oss av Photoshop PS Touch för iPad, eftersom det är ett av de mest spridda bildredigeringsverktygen och det dessutom tillåter lagerhantering. Olika sätt att publicera bilder och en orientering kring upphovsrätt och etiska frågeställningar kring bildpublicering kommer att behandlas.

Film i skolan för specifika årskurser

Film kan inspirera, berätta och förklara saker och skeenden som andra media inte kan på samma sätt. Barn och unga konsumerar enorma mängder rörlig bild och vi bör utnyttja klassrummet till att se, diskutera, analysera och skapa film för att ge eleverna möjlighet att lära sig filmens språk. Filmpedagogik handlar om att ge barn och unga verktyg att enkelt analysera film och finna ingångsvägar för att arbeta vidare och bearbeta upplevelsen. Tittar man på och pratar om film ger man också barn och unga verktyg för att bemöta reklam och propaganda på ett mer upplyst sätt. Att lära sig filmens språk underlättar också arbetet när man själv skapar film.

Smartboard/Notebook

Du får lära känna hur den interaktiva tavlan fungerar och vilka funktioner som finns i det medföljande programmet Notebook. Vi visar exempel på hur man kan integrera skrivtavlan i undervisningen och deltagarna får sen tid till att prova på de olika funktionerna. Kursdeltagarna får svar på frågorna hur, vad och varför den interaktiva skrivtavlan kan användas i undervisningen och får bekanta sig med den.

Barn, unga och sociala medier

Du får lära sig vilka typer av sociala medier som är dominerande på nätet idag och hur de används. Vi visar och förklarar hur Instagram, Facebook, Twitter, KiK och forum som t.ex. Flashback fungerar. Du får också kort lära dig vad Internet är och hur det fungerar. Vidare utgår vi från rådande forskning och diskuterar hur skolan och dess personal kan lära barn och unga hur man undviker nätets avigsidor och problem.

Interaktion i klassrummet - digitala verktyg

Du får lära sig fem enkla sätt att skapa elevinteraktion i klassrummet där alla är uppkopplade. Alla de fem olika verktygen är plattformsoberoende. Det spelar alltså ingen roll om eleverna är uppkopplade via dator, telefon eller surfplatta och dessutom har vi dubbelkollat verktygen så att de fungerar i kommunens IT-miljö. Huvudsyftet är att alla elever ska kunna komma till tals digitalt under en lektion. Kursen riktar sig till er som har datorvana.

Greenscreen

Med hjälp av en iPad och ett grönt lakan eller tygstycke kan man enkelt skapa fantasieggande specialeffekter. Varför inte låta eleverna flyta runt i rymden, simma runt under ytan på världshaven eller agera mot bakgrunder de ritat själva? Vi visar i workshop-form hur man kommer igång och låter er testa själva så att ni enkelt kan komma igång och använda tekniken på egen hand.

Redigera film på nätet

Vill du kunna redigera din film på nätet. Vi visar dig några alternativ och hjälper dig att välja bästa redigeringsverktyget. Har du en kort film har Youtube en enkel videoredigerare som vi gärna visar dig. Du får lära dig lägga ihop flera klipp, beskära klippen och lägga till övergångar och musik.

Dokumentation i förskola

Att använda iPaden som dokumentationsverktyg i förskolan går utmärkt. Vi visar några appar och går igenom hur dessa fungerar. Vi visar även hur du dokumenterar ljud och film och ger dig tips på hur du kan använda dig av iPaden i din vardag.

Google Suite for Education, GSfE

GSfE ger lärare och elever möjligheten att samarbeta, kommunicera och redigera dokument samtidigt och tillsammans med andra.

Film och animation med iPad

Att animera något innebär att man ger något liv. Döda ting som plötsligt börjar leva är rena rama magin och detta går alldeles utmärkt att göra med en iPad. Vi jobbar i workshop-form och skapar stop-motionfilmer och diskuterar den enkla tekniken och hur och varför man bör jobba med film i skolan. Inga förkunskaper krävs och vi tar med oss iPads samt material.

Med iPaden i naturen

Vad sägs om att ta med dig fågelkvitter ut i naturen och kunna identifiera en fågel på plats? Eller vill du kunna dokumentera dina utflykter på ett spännande sätt. Med iPaden kan du på ett enkelt sätt ta bilder av intressanta upptäckter och koppla fotot till en plats på en karta. Eller vad sägs om att ta tiden på väg till biblioteket och sen jämföra om ni tar en annan väg. Vi hjälper dig gärna att komma i gång.

Google earth och maps

Att resa över hela jorden i fantasin har blivit lättare genom Google Earth. Här kan du zooma in på vilken plats på jorden som helst. Vill du och din klass åka på en fantasiresa? Då kanske Google earth och maps är något för er. Vi visar gärna hur man kan göra, sen är det bara till att ge sig iväg.

Bloggen i skolan

Du får insikt i hur man skapar en blogg och hur den kan användas i undervisningen. Oberoende av vilka ämnen eller kurser som kursdeltagarna undervisar i och oberoende av årskurs får du tips om hur bloggen kan användas pedagogiskt. Samtliga kursdeltagare kommer att skapa en egen blogg under kurstillfället.

Upphovsrätt på nätet

Tycker du det är svårt att veta vilka bilder och vilken musik du får använda i din undervisning eller har svårt att svara på elevernas frågor kring upphovsrätt? Vi förklarar hur upphovsrätten fungerar i skolan och vad du och dina elever får och inte får göra. Vi visar också hur Creative Commons, CC, fungerar, och hur man kan använda det i skolan.

Källkritik på nätet

Det som är så fantastiskt med Internet är att det finns så mycket information. Via en sökmotor kan du få tusentals träffar på en sökning. Men på internet finns det ingen kvalitetskontroll. Vem som helst kan publicera vad som helst. Men vad är sant och vad är falskt? Vi ger dig verktygen så att källkritik på internet blir en naturlig del av din digitala vardag.

Informationssökning och google

Eftersom det finns så mycket information och material på internet kan det ibland vara svårt att hitta relevant information. Vårt mål är att ge dig sökstrategier som leder till så effektiva informationssökningar som möjligt.

Youtube i skolan

Vi ger dig tips på hur du kan använda YouTube i undervisningen. Vi visar dig hur du kan skapa ett konto för att kunna lägga upp egna filmer, skapa spellistor, länkar till Youtube klipp och hur man kan prenumerera på andras filmklipp. Vad sägs om att skapa en Tv-kanal för klassen? Tillsammans går vi självklart också igenom upphovsrätt och tillhörande etiska frågeställningar avseende publicering.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?