Premiär för palm med rötterna i Trelleborg

Publicerad:

Palmerna som ska pryda infarten och Hamngatan får stå kvar i växthusen ännu ett par veckor. I väntan på dem passade Trelleborgs kommun på måndagen på att plantera en ensam ståtlig trelleborgspalm i Stadsparken.

Under måndagen planterades Trelleborgs första frilandsväxande palm i Stadsparken av Trelleborgs kommun. Parkarbetarna Cecilia Persson och Lotta Johnsson var två av många trelleborgare som beundrade palmen.
Foto: Pauli Korhonen Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Under måndagen planterades Trelleborgs första frilandsväxande palm i Stadsparken av Trelleborgs kommun. Parkarbetarna Cecilia Persson och Lotta Johnsson var två av många trelleborgare som beundrade palmen.

- Vi tycker att den blev riktigt fin i vår stadspark, ett smycke för både parken och vår kommun, säger Trelleborgs parkchef Mark Huisman.

Palmen är en trachycarpus fortunei, i dagligt tal väderkvarnspalm. En robust och härdig palm från Asiens bergstrakter som förhoppningsvis ska klara det sydskånska, nästan kontinentala klimatet i Sveriges sydligaste kommun.

- Vi tror att den har stora möjligheter att klara sig bra över vintern, i vårt trelleborgsklimat. Gör den det har vi tänkt plantera ut ytterligare några stycken under kommande år, men vi började med en palm som en försiktighetsåtgärd. Vi har faktiskt haft någon palm som har klarat sig ute året om vid våra växthus, så vi tänkte att vi måste försöka.

Är det här världens nordligaste frilandsväxande palm?

- Det vågar jag knappt svara på. Det är i alla fall en av dem!

Väderkvarnspalmen kan du se till höger om scenen mitt i Stadsparken.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?