Lina Hansson - årets medarbetare på socialförvaltningen 2019

Publicerad:

Socialnämnden ligger bakom utmärkelsen som går till Lina Hansson, teamledare för sjuksköterskeenheten. "Utan trevliga och positiva kollegor skulle jag inte få det här priset. Man ger det man får" säger årets medarbetare.

Lina Hansson, sjuksköterska och teamledare, har utsetts till årets medarbetare på socialförvaltningen 2019.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Lina Hansson, sjuksköterska och teamledare, har utsetts till årets medarbetare på socialförvaltningen 2019.

Priset till årets medarbetare 2019 delades ut i samband med socialnämndens första sammanträde för året. Utifrån nomineringar som förvaltningens personal lämnat var det nämndens presidium som slutligen utsåg årets medarbetare.

- Det känns märkligt, det finns så många andra som förtjänar ett sådant här pris. Jag känner mig ödmjuk inför att just jag fick det. Det är en fin utmärkelse, säger Lina Hansson.

Brinner för mötet med människor

Hon är utbildad sjuksköterska och jobbar sedan ett och ett halvt år tillbaka som teamledare på kommunens sjuksköterskeenhet. Mötet med människor är centralt för henne. I rollen som teamledare arbetar hon för att planera och stötta i kollegornas vardag – och med jämna mellanrum rycker hon också ut för att utföra sjuksköterskeuppdrag hos medborgarna.

- Jag älskar fortfarande att komma ut och träffa patienter, den biten skulle jag ha svårt att släppa helt. Annars är det bästa med jobbet att jag lär mig nya saker varje dag, säger Lina Hansson.

Varför tror du att du blev utsedd till årets medarbetare?
- Jag hoppas att andra upplever mig som positiv, hjälpsam och ärlig. Det är så jag vill uppfattas och vara. Även om jag har en viss erfarenhet är jag också helt öppen med att jag har mycket kvar att lära. Jag försöker att vara ödmjuk och positiv och samtidigt ta jobbet på allvar eftersom det är ett allvarligt och viktigt jobb vi har, säger Lina Hansson.

Motiveringen

Motiveringen lyder: "Den glädje och trivsel du sprider omkring dig i vardagen förgyller verkligen tillvaron för både brukare och medarbetare. Tänk om alla kunde vara som du!"

Lina utbildade sig till sjuksköterska i Karlskrona och blev klar 2007. Därefter väntade sex år med palliativ vård på Malmö hospice och ett år med familjen i USA innan hon började jobba i Trelleborgs kommun 2014. Efter en kort period på Täppans boende gick hon över till Smygehem.

- Efter Smygehem gick jag över som ansvarig sjuksköterska i hemvården Klagstorp och sedan dök det upp en möjlighet att bli teamledare på sjuksköterskeenheten. Jag tänkte att om jag inte provar det här vet jag inte vad jag säger nej till.

I rollen som teamledare blir en dag sällan lik den andra.

- Det handlar mycket om att få vardagen att flyta p��, skapa en jämn arbetsbelastning för sjuksköterskorna och kontinuitet för medborgarna. Jag och vår andra teamledare Hanna Wiberg jobbar mycket på att utveckla arbetet och skapa goda rutiner, säger Lina.

Yrkesvalet var inte helt oväntat.

- Vi har det här med omvårdnad i familjen. Min mamma är sjuksköterska och vi har haft personlig assistans åt min lillebror som har en utvecklingsstörning. Jag har själv varit personlig assistent åt honom under en period, säger Lina.

Tror på lagarbetet

Det är några saker som hon återkommer till under intervjuns gång. Teamwork. Att dela med sig. Ta till sig av andra. Omgivningens betydelse. Vikten av att skapa goda relationer.

- Jag försöker dela med mig av kunskap och vara öppen för att ta emot av andra. Teamwork är det allra bästa. Man vill ge det man får och tvärtom. I mötet med patienten försöker jag vara lite av en kameleont och känna av hur patienten vill ha det. Patienten ska känna sig trygg i min närvaro. För mig är det också viktigt att etablera en bra kontakt med personer som står nära patienten, till exempel anhöriga och undersköterskor.

Tackar sin omgivning

Det personliga mötet är viktigt för årets medarbetare.

- Jag läste först till läkarsekreterare och jobbade ett tag inom neuropsykiatrin. Men jag kände att det inte räckte för mig att sitta och skriva om patienterna, jag behövde komma närmare och faktiskt träffa dem. Då bestämde jag mig för att läsa till sjuksköterska i stället.

Utmärkelsen som årets medarbetare tyder på att hon valt rätt.

- Men utan trevliga, positiva och bra människor runt omkring mig hade det aldrig hänt. Man ger det man får, säger Lina Hansson.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?