EU vill veta mer om Trelleborgsmodellen

Publicerad:

Trelleborgs arbete med automatisering i välfärden väcker intresse utanför landets gränser. En representant från EU-kommissionen för mänskliga rättigheter besökte under tisdagen kommunen för att få veta mer.

Enhetschef Eleonore Schlyter och digitaliseringsstrateg Michel El Dabh tog emot Géraldine Mattioli-Zeltner från EU-kommissionen för mänskliga rättigheter.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Enhetschef Eleonore Schlyter och digitaliseringsstrateg Michel El Dabh tog emot Géraldine Mattioli-Zeltner från EU-kommissionen för mänskliga rättigheter.

Rådgivaren Géraldine Mattioli-Zeltner är på ett informellt uppdrag i Sverige för att samla in information om Sveriges inställning till användning av automatiserade beslutsprocesser inom välfärdsområdet. Förutom besöken i Lund och Stockholm gör hon ett kort stopp i Trelleborgs kommun.

- Jag har läst om Trelleborg som automatiserat handläggningen av försörjningsstöd och ville gärna komma hit och ta del av era erfarenheter.

Trelleborgs kommun var först i Sverige med att automatisera och digitalisera handläggningen av försörjningsstöd. För att effektivisera arbetet och kunna lägga mer resurser på att stötta trelleborgare i att bli självförsörjande istället, införde man 2015 en e-tjänst för ansökan om försörjningsstöd. 2017 utvecklades processen när man införde en digital medarbetare som är programmerad för att handlägga och fatta beslut på precis samma sätt och med samma underlag som sina mänskliga kollegor.

- Offentlig sektor står inför stora utmaningar och resurserna kommer inte att räcka till om vi inte tar till vara de möjligheter som finns med ny teknik. Med hjälp av vår modell har vi minskat administrationen för medarbetarna och ökat servicen och tillgängligheten för medborgare som är i behov av försörjningsstöd, säger Eleonore Schlyter, enhetschef Trelleborgs kommun.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!