De låg bakom Alstadhemmets seger i dukningstävling

Publicerad:

Undersköterskan Monica Jarlsborg och hyresgästen Ellen Dagmar Svensson stod för ett vinnande koncept i dukningstävlingen som arrangerades på kommunens vård- och omsorgsboenden.

Alstadhemmet vann kommunens dukningstävling. Två som låg bakom segern var hyresgästen Ellen Dagmar Svensson och undersköterskan Monica Jarlsborg.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Alstadhemmet vann kommunens dukningstävling. Två som låg bakom segern var hyresgästen Ellen Dagmar Svensson och undersköterskan Monica Jarlsborg.

I samband med Nobelmiddagen hölls en dukningstävling, den här gången med 1940-talstema. Totalt kom det in 26 bidrag och juryn, som bestod av politiker från socialnämnden och tjänstepersoner från socialförvaltningen, hade en tuff uppgift att utse vinnaren. Efter att ha gått igenom de olika bidragen föll valet på bidrag 24, vilket visade sig vara Alstadhemmet.

På Alstadhemmet fanns segerförhoppningar redan när bidraget lämnades in. I laguppställningen fanns nämligen både undersköterskan Monica Jarlsborg, utbildad florist, och hyresgästen Ellen Dagmar Svensson, som jobbat för kungligheter och vet ett och annat om hur ett bord ska dukas.

- Så klart gick vi för segern, det måste man alltid göra i tävlingar, säger Ellen, 96.

Juryns motivering

Juryns motivering till segerbidraget var:

- Det var en rasande elegant dukning, från blomsterarrangemang till servettvikning! Med sitt eleganta, stilrena och genomtänkta färgtema knöt man ihop helheten kring dukningen på ett mycket bra sätt!

Monica Jarlsborg har arbetat inom vården länge och på Alstadhemmet i tio år. Hon är även utbildad florist och erfarenheten från blomsterbranschen hade hon nytta av nu. Tillsammans med kollegorna ordnade hon en minnesvärd dukning till Nobelmiddagen.

- Jag ville ha en klassisk men ändå modern dukning. Samtidigt ville jag få in lite julkänsla så därför gick allt i rött och vitt. Juryns motivering värmde verkligen, säger Monica och tittar på diplomet och bilderna från dukningen.

- Det var så fint. Och då ska man veta att det var ännu finare i verkligen, säger Ellen.

Jobbat nära kungafamiljen

Ellen har upplevt vackra dukningar tidigare i livet också. När hon som ung arbetade som husa kom hon i nära kontakt med den svenska kungafamiljen.

- Så när vi skulle börja planera dukningen gick jag raka vägen in till Ellen och frågade hur man dukade förr och vad som var utmärkande för 40-talet. Jag fick direkt tipset att satsa på höga dukningar, säger Monica.

Vinsten firades med tårta på Alstadhemmet.

- Det var jättetrevligt att vi fick diplom och tårta här hos oss. Det ger en god känsla som man kan leva länge på, det behövs lite extra uppmuntran i vardagen, säger Ellen.

Nya planer på gång

Nu pågår planeringen för att förgylla vardagen för hyresgästerna på nya sätt.

- Alla vi som jobbar i kommunen besitter olika förmågor och det tycker jag att vi ska ta vara på. Jag har redan planer för alla hjärtans dag. Då ska ni få se, Ellen! Då kommer jag till dig igen och ber om fler tips, säger Monica Jarlsborg.

Bild på det vinnande bidraget

Så här såg det vinnande bidraget ut.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!