Årlig branschträff för lantbrukare

Publicerad:

På onsdagseftermiddagen samlades lantbrukare från kommunen på årlig branschträff. Kommunens miljöavdelning med miljöinspektör Malin Widén i spetsen, hade organiserat träffen i samarbete med näringslivsavdelningen.

Jonas Karlsson och Samuel Gren från Räddningstjänsten redogjorde för bland annat förvaring av bränsle på lantgård.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Jonas Karlsson och Samuel Gren från Räddningstjänsten redogjorde för bland annat förvaring av bränsle på lantgård.

Stämningen i Rotundan på Parken i Trelleborg var god och förutom ett digert program med inspirerande och lärorika presentationer bjöds det på traditionsenlig fastlagsbulle och kaffe.

Programmet

Eftermiddagen inleddes av Malin Widén men i huvudsak var det inbjudna verksamhetsutövare som föreläste om aktuella frågor av gemensam karaktär.

Rekrytering och räddningstjänst

Först ut var LRF:s kommungrupps ordförande Hans Thorell. Både Hans och efterföljande föreläsare Katarina Nelander från Arbetsförmedlingen pratade om vikten av öka kunskapen om lantbruk och djurhållning och att rekrytera kunnig personal till lantbruken.

Samuel Gren och Jonas Karlsson, brandingenjörer, från Räddningstjänsten Trelleborg - Skurup – Vellinge pratade sedan om bland annat förvaring och tillsyn av bränslen, samt brandskydd, sotningskontroll och sotning.

Odling i Balans

Martin Andersson från Löderup Växt AB, berättade om livet som bonde i Löderup i allmänhet och Odling i Balans (ekonomisk förening) i synnerhet. Odling i Balans är en viktig länk mellan myndigheter och odlingen och har drivit många olika projekt genom åren. Martin berättade inspirerat bland annat om samzoner, till exempel lärkrutor för att bevara sånglärkan. En samzon skapas för att ge kombinerad nytta, främja pollinatörer och fältvilt och skydda vattenmiljöer.

Efter god fika och trevligt mingel berättade Malin Widén om kommunens tillsynsarbete inom miljöområdet, med fokus på lantbruk.

Årliga träffar

Miljöavdelningen bjuder årligen in verksamhetsutövare inom olika branscher på träffar där syftet är att mötas utanför den ordinarie tillsynen. Vid dessa tillfällen ges övergripande råd, information om lagstiftningen samt andra nyheter som berör verksamheterna. Samtidigt ges företagarna ett tillfälle att ställa frågor och presentera sina idéer och framtida planer. Branschträffar är en plattform där det öppet sker utbyte av erfarenheter och idéer i båda riktningar samtidigt som strävan om att uppnå miljöbalkens syfte finns.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?