Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Finsk klassiker i FilmiKlubi måndagen den 2 mars

Publicerad:

FilmiKlubi bjuder på filmvisning på finska, fika och möjlighet att prata finska första måndagen i månaden hela våren. Plats: Museet i Trelleborg, Stortorget 1. Alla är välkomna! Dörrarna öppnas klockan 18.00.

Anna-Liisa

Måndagen den 2 mars firar FilmiKlubi i Trelleborg jämställdhet genom att visa en finsk klassiker som heter duga!

Stumfilmen "Anna-Liisa" baseras på en pjäs av feministpionjären Minna Canth. Filmen blev den överlägset mest sedda filmen i Finland under 1922 och såldes vidare till bl a Sverige, Norge och USA. Anna-Liisa är den första filmen som blev barnförbjuden i Finland, och är idag en av de äldsta filmerna i världen som fortfarande går att se.

På finska

Maaliskuun ensimmäisenä maanantaina Trelleborgin FilmiKlubi ottaa varaslähdön Kansainvälisen naistenpäivän juhlintaan esittämällä Minna Canthin samannimiseen näytelmään perustuvan elokuvan "Anna-Liisa".

Historiallinen mykkäelokuva oli julkaisuvuotenaan 1922 ylivoimaisesti katsotuin elokuva Suomessa - ja ensimmäinen joka kiellettiin lapsilta. Elokuva myytiin ulkomaille, ja on nykyisin yksi harvoista näin vanhoista elokuvista, joita vielä voi katsoa.

Bakgrund

Trelleborgs kommun är en av de kommuner i Sverige som är del av det finska förvaltningsområdet. Det innebär att finska språket har en stärkt ställning i Trelleborgs kommun.

Läs mer om finskt förvaltningsområde i Trelleborg
Läs mer om filmen Anna-Liisa
Läs mer om FilmiKlubi

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?