Elever skapar innovationer för en hållbar framtid

Publicerad:

Hybridtransportplan, en app som hjälper dig att välja en mer klimatsmart resa och miljövänliga plackers. Det är några av de innovativa idéer som elever på Söderslättsgymnasiets ekonomiprogram har fått testa på en expertpanel från kommunen.

Anton Jönsson, Joel Gottfridsson, Elvira Sandh, Filip Andersson,  Sebastian Jönsson och Amanda Larsson (ej med på bild) pitchar sin innovationsidé inför kommunens expertpanel.
Foto: Yana Broberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Anton Jönsson, Joel Gottfridsson, Elvira Sandh, Filip Andersson, Sebastian Jönsson och Amanda Larsson (ej med på bild) pitchar sin innovationsidé inför kommunens expertpanel.

I april ska eleverna tävla med sina bidrag i den regionala innovationstävlingen InnoCarnival Skåne, där cirka 5 000 elever från hela Skåne kommer att delta. Igår fick eleverna möjlighet att testa sina innovationer på en expertpanel som bestod av tjänstemän från flera av kommunens förvaltningar.

– Våra innovationer ska ha en koppling till de globala målen i Agenda 2030 och vår grupp valde att fokusera på hållbara transporter, berättar Amanda Larsson.

Efter elevernas presentationer fick expertpanelen ge feedback. Panelen ställde många svåra frågor för att få eleverna att tänka till kring sina idéer, men den gav också bra tips inför InnoCarnival.

– Vi tar till oss de goda råden och fortsätter slipa på vår innovation, säger Sebastian Jönsson.

Lärarna Veronica Nilsson-Rubin och Maria Glawe har förberett eleverna under läsåret inför InnoCarnival.

– Eleverna har fått arbeta med de globala målen på många sätt. De har bland annat fått läsa miljöartiklar och kritiskt granska dem. De deltar också i Unga reportrar för ett hållbart samhälle, där de har fått inspiration till sitt journalistiska arbete genom att lyssna på Ingrid Wall som har berättat om Kim Walls arbete som journalist runtom i världen, säger Maria Glawe.

InnoCarnival Skåne

InnoCarnival Skåne är ett skolprojekt som riktar sig till barn och unga i alla Skånes kommuner. Genom att delta i projektet blir barn och unga väl insatta i FN:s Agenda 2030. De lär sig också om innovationsprocessen och får träna sin förmåga att kommunicera, tänka kritiskt, samarbeta och arbeta kreativt. Projektet avslutas med en innovationstävling den 15-16 april 2020 i Malmö. Huvudarrangörer för projektet är Malmö stad och Region Skåne.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?