Tuff situation tvingar fram nya lösningar

Publicerad:

På kort tid har allt förändrats. Så känner nog många just nu, men på kommunens kultur- och fritidsförvaltning har coronaviruset verkligen fått stor påverkan. Arrangemang bokas om och personal byter tillfälligt arbetsplats. Kultur- och fritidschefen känner med de ideella aktörerna som drabbas hårt.

Jörgen Flink på Östervångsstadion. Alla idrottsplatser och hallar kan hyras av allmänheten. Konstgräsplanerna kan nyttjas utan bokning när det inte är någon förening som använder dem.
Foto: Fanny Nyberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Jörgen Flink på Östervångsstadion. Alla idrottsplatser och hallar kan hyras av allmänheten. Konstgräsplanerna kan nyttjas utan bokning när det inte är någon förening som använder dem.

På väg in till förvaltningens kontor på Söderslättshallen ekar stegen i korridoren. Kontoret är vanligtvis omgivet av handbollsmatcher, brottningsträningar och hockeyspelare och konståkare på väg till och från ishallen. Men sedan den 13 mars är det tomt och tyst i alla hallarna.

När coronaviruset började spridas i Sverige var stängningen av Söderslättshallen en av de första åtgärderna som kommunen fattade beslut om. Det faktum att anläggningen består av flera stora hallar men bara ett ventilationssystem och en gemensam foajé ledde fram till bedömningen att det skulle vara omöjligt att kontrollera att antalet besökare inte översteg regeringens begränsningar.

Även badhuset och biblioteket, som också ligger inom kultur- och fritidsförvaltningens ansvar, har tvingats stänga på grund av risk för smittspridning. Kommunens kultur- och fritidschef Jörgen Flink beklagar situationen. Han vet att det innebär att många föreningar tvingas planera om eller i värsta fall ställa in träningar och tävlingar.

- Bland annat har några elitsatsande konståkare kommit i kläm. Hjärtat blöder för dem som drabbas, säger han.

Vad gör kommunen för att kommuninvånarna ska kunna fortsätta träna trots coronaviruset?

- Det är upp till varje förening att ta sitt ansvar och följa restriktionerna, men alla hallar och anläggningar utom Söderslättshallen och badhuset är öppna. Jag vet att många idrottsföreningarna varit väldigt kreativa och ordnat alternativa former av träning. Hör föreningarna av sig till oss så kan vi hjälpa till för att hitta lösningar.

Mycket bokas om

Ideella aktörer och föreningar, både inom idrotten och kulturen, är kommunens största och viktigaste samarbetspartners när det kommer till evenemang och aktiviteter för barn, unga och äldre. Jörgen Flink hoppas att lokala föreningar och aktörer kan få del av regeringens utlovade stöd på en miljard kronor till kultursektorn och idrottsrörelsen.

- Vi ser ju att kulturbranschen tar extremt mycket stryk. Både artister, skådespelare och andra utövare drabbas, men även de som arbetar med ljud, ljus och arrangemang. Här på förvaltningen ägnar vi oss just nu mest åt att ställa in eller flytta fram arrangemang.

Till exempel har The Monikers hyllningskonsert till Robban Broberg och teaterföreställningen 123 Schtunk flyttats fram till i höst.

Positiva bieffekter

När Söderslättshallen, badhuset och biblioteket nu håller stängt finns möjlighet för personalen att rycka in och stötta i andra verksamheter. Till exempel kommer badhuspersonal framöver att samarbeta med trygghetsvärdarna.

- Det är en positiv bieffekt, att alla blir tvingade att vara kreativa och hitta lösningar över gränserna. Under en kris sammansvetsas man, både inom förvaltningen och inom hela kommunen, säger Jörgen Flink.

Han vet att de verksamheter och områden som kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för är oerhört viktiga i kristid.

- Det skapar glädje, hopp och trygghet. Men när krisen består av en pandemi som omöjliggör större folksamlingar och leder till att en massa arrangemang måste ställas in, då gäller det att hitta andra sätt. Som tur är har vi kommit en lång bit på väg mot ett mer digitalt samhälle och en del saker kan vi dela via nätet.

Även om det i nuläget är ovisst hur länge virusspridningen kommer att pågå och innebära restriktioner i vardagen vågar Jörgen Flink hoppas på hösten.

- Med alla arrangemang som just nu flyttas fram kan det ju bli en fantastisk höst med en massa evenemang!

Påsklovsaktiviteter

Tips på kultur- och fritidsaktiviteter att ta del av digitalt eller utomhus

Information om kommunens idrottsanläggningar och hallar

Hjälpte informationen på den här sidan dig?