Så jobbar vi med tillsyn på restauranger och caféer

Publicerad:

I dessa dagar är det viktigare än vanligt att riktlinjer för servering på restauranger och caféer följs. Allt för att minska risk för smittospridning av corona och covid-19. Inspektörer från Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsförvaltning utövar tillsyn av restaurangerna och caféerna i kommunen och bistår med information och råd, men kontrollerar också att Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs

Undvik smitta när du äter ute

För dig som besöker en restaurang är det viktigast att tänka på:

  • att tvätta händerna och vid behov hosta eller nysa i armvecket
  • att endast besöka serveringen om du är frisk, inte har några symptom och om du haft sympton varit fri från dessa i två dagar
  • att hålla avstånd och undvika trängsel – minst en armlängds avstånd rekommenderas
  • att välja en annan restaurang om den du tänkt besöka är fullbelagd

Oanmälda kontroller

Häromdagen fick en del av restaurangerna och caféerna i kommunen besök av livsmedelsinspektörerna som gjorde oanmälda besök i syfte att kontrollera om restaurangerna och caféerna uppfyller Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd för att förhindra smitta.

Lämnade information och anslag

Lillian Fagerhus är tillförordnad miljöchef i Trelleborgs kommun och en av dem som utförde besöken. Det var en riktad tillsyn för att kontrollera om företagen har anpassat sig till de nya föreskrifterna.

Vi förde dialog och delade ut informationsblad riktade till företagen samt en affisch för att hänga upp vid dörren eller inne i lokalen med information om hur gästerna ska förhålla sig.

Lillian och hennes kollegor informerade om hur personalen kan förhindra smittspridning och kontrollerade att verksamheterna använder egenkontroll som möjliggör minskad risk för smittspridning.

Överlag blev våra rekommendationer väldigt bra mottagna. Vissa av restaurangerna och caféerna vidtog rättelser direkt, berättar Lillian vidare.

Återbesök för ny kontroll

I några fall fanns det avvikelser i sådan omfattning att uppföljande återbesök anses nödvändiga. De vanligaste felen hos verksamheterna var avsaknad av information för kunderna, för tätt placerade bord och stolar och att det saknades avståndslinjer på golvet.

Folkhälsomyndighetens nya regler

Folkhälsomyndighetens nya regler för restauranger och krogar, som började gälla i slutet på mars, innebär bland annat att besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Se nyhet om miljö- och hälsoskyddsinspektioner från 2020-03-19.

Läs mer om serveringstillstånd.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Ladda ner anslag om hur du undviker smitta. (PDF-dokument, 441 kB)

Ladda ner informationsblad – Nya regler för servering av mat och dryck. (PDF-dokument, 589 kB)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!