Klart för inflyttning i Maglarps sandtag

Publicerad:

Från och med idag är alla backsvalor välkomna att flytta tillbaka in i rasbranterna i naturreservatet Maglarps sandtag. Detta efter att Trelleborgs kommun under onsdagen grävde bort en bit av branten i bästa söderläge för att både backsvalorna ska kunna bygga nya bon.

Den utgrävda sandbranten i naturreservatet Maglarps sandtag.
Foto: Cathrine Ek Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Den utgrävda sandbranten i naturreservatet Maglarps sandtag.

- Vi räknar med att de första backsvalorna ska hitta hit i mitten av april, säger kommunekolog Cathrine Ek. Sedan fortsätter de att komma fram till och med juni.

Kommunen har låtit skala av det yttersta sand- och vegetationslagret i branten inför fåglarnas häckningsperiod. Resten sköter inflyttarna själva. Backsvalorna skapar själv sina bohål i branten, under gynnsamma år uppåt 150 stycken.

Utöver backsvalor kan besökaren i Maglarps sandtag även hitta flera sandlevande örter och insekter som bin och skalbaggar. Vissa arter är mycket sällsynta, som solitärbiet flodsandbi.

- I år grävde vi faktiskt inte ut så mycket i branten, säger Cathrine Ek. Våren är tidig i år och bina har redan vaknat så för att inte störa dem alltför mycket tog vi en något mindre sträcka än vi brukar göra.

Under perioden 1 maj till 1 september råder beträdandeförbud i sandtaget för att skydda de häckande backsvalorna. Hundar ska hållas kopplade inom naturreservatet under hela året.

- Backsvalorna är väldigt störningsbenägna under den här perioden. Det går mycket bra att komma hit för att se fåglarna, men det är inte tillåtet att gå i eller nära branten. Det finns en plattform, ett "svalkik" en bit framför branten, därifrån är besökare välkomna att titta på fåglarna.

Backsvalorna har häckat i sandbranten i omkring 50 år. Trelleborgs kommun har grävt ur sandbranten i 20 års tid. Naturreservatet Maglarps sandtag bildades 2010.

Du kan läsa mer om Maglarps sandtag samt ladda ned foldrar om naturreservatet här.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!