Hon är redo att hjälpa 70-plussarna

Publicerad:

Volontären Gertie Lindberg har ett tydligt budskap till målgruppen: Be om hjälp, ni är inte till besvär!

På väg mot uppdrag. Volontären Gertie Lindberg hjälper till att handla åt personer som är 70 år eller äldre.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika På väg mot uppdrag. Volontären Gertie Lindberg hjälper till att handla åt personer som är 70 år eller äldre.

Gertie Lindberg ska precis ut på ett uppdrag. Hylja Meskho, en av kommunens medarbetare som svarar i telefonlinjen Äldreomsorg direkt dit alla som är 70 år eller äldre kan ringa med sina frågor under coronatider, hörde av sig häromdagen.

- En kvinna i 80-årsåldern hade ringt in och undrat om någon kunde hjälpa henne att handla. Jag blev jätteglad när Hylja ringde - äntligen får jag hjälpa någon! Jag har precis varit där och hämtat kvinnans medlemskort så att hon får sina poäng och ska iväg och handla nu, säger Gertie Lindberg, en av kommunens volontärer.

Är ingen belastning

Folkhälsomyndigheten lämnar tydliga rekommendationer. Du som är 70 år eller äldre behöver begränsa dina nära kontakter och be om hjälp med att uträtta ärenden. Gertie Lindberg har ett tydligt budskap till målgruppen.

- Våga fråga. Be om hjälp, ni är inte till besvär! Många i den här gruppen kan vara fostrade till att reda sig själva och inte vara någon annan till last och därför är det extra viktigt att vi andra är tydliga med att det inte är något besvär alls. Nu när jag ska handla har jag sagt att det är bara att höra av sig om hon kommer på något mer. Så länge jag är i affären, bara ring. Det är bara kul att hjälpa till och jag blir ju dessutom själv glad av att få göra nytta.

35 år i kommunen

Gertie Lindberg arbetade själv i Trelleborgs kommun under 35 år. Hon avslutade som avdelningschef på serviceförvaltningen när hon gick i pension sommaren 2016. Sedan dess har hon engagerat sig på olika sätt.

- Det ligger mig varmt om hjärtat att få hjälpa personer. Jag har bland annat fått uppdrag som förvaltare och god man. Vid ett tillfälle i samband med att kommunen hade ett arrangemang på Parken där äldre skulle få lära sig att bli mer digitala kom jag i kontakt med Hylja som berättade om kommunens volontärverksamhet.

I vanliga fall handlar uppdragen som volontär främst om social samvaro, att bli någons seniorvän som kan finnas där för till exempel en promenad eller en kopp kaffe. Men just nu ligger fokus på att hjälpa till att handla.

Viktigt att följa råden

- Vi måste få 70-plussarna att stanna hemma och låta andra uträtta ärenden. Samtidigt är det viktigt att få känna en liten frihet mitt i allt detta också. Man får inte gå ut, hörde jag någon säga. Jo, det får man. Gå ut och ta en promenad – men håll avstånd.

- Jag kom att tänka på något som en kollega sa en gång: tidens tand sparar ingen. Jag tror inte att alla förstår att 70 plus gäller dem, att de faktiskt tillhör gruppen som det talas om. Men även om du känner dig frisk och ung så måste du följa råden. Du blir äldre och din kropp också.

Gertie gör sig redo för sitt uppdrag. Ett par plasthandskar åker med för säkerhets skull.

- Listan är lång. Det är mycket basvaror men en sak stack ut lite. Hon vill ha en påse frysta räkor. Det blir nog något extra till påsk, säger Gertie Lindberg med ett leende och kör iväg till affären.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!