Senior Sport School i Trelleborg

Publicerad:

Region Skåne står bakom Senior Sport School som drivs i samverkan mellan Skåneidrotten och Trelleborgs kommun. Skolan i Trelleborg startade den 17 september och pågår till och med den 5 december 2019. Syftet är att bidra till ett hälsosamt åldrande för gruppen 65+ samt bryta ensamhet och isolering.

Instruktör Malena Åkesson från Trelleborgs Judoklubb tillsammans med deltagare från Senior Sport School i Trelleborg
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Instruktör Malena Åkesson från Trelleborgs Judoklubb tillsammans med deltagare från Senior Sport School i Trelleborg

Det är två träffar per vecka, tisdagar teori och torsdagar idrott i samarbete med olika föreningar i Trelleborgs kommun. Ett tjugotal deltagare i åldern 65+ har under hösten provat många olika aktiviteter hos flera föreningar såsom Trelleborgs bouleklubb, Trelleborgs FF, Trelleborg boxing Academy, Träningscentret, Trelleborgs judoklubb och Trelleborgs tennisklubb.

Grunden för teoriträffarna är de fyra hörnpelare för ett gott åldrande. Deltagarna tar del av fakta och samtalar om vad hälsa innebär för dem. De fyra hörnpelarna för ett hälsosamt åldrande är:

  • Fysisk aktivitet
  • Goda matvanor
  • Social gemenskap
  • Meningsfull sysselsättning

När vi idag besöker skolan är seniorerna hos Trelleborgs Judoklubb under ledning av huvudtränare Paul Malmgren och instruktör Malena Åkesson, som utöver att de är utbildade i sedvanlig judoträning också är certifierade av svenska judoförbundet att lära ut fallskydd.

Seniorernas övningar hos judoklubben går ut på att träna fallskydd och balans, något som är mycket viktigt på äldre dagar. Fallolyckor är den vanligaste orsaken till skador bland äldre och det finns mycket man kan göra för att förebygga.

Kristina Hilding är en av deltagarna. Hon uppskattar mångsidigheten med Senior Sports School, det är inspirerande och nyttigt att få möjlighet att prova olika aktiviteter utan att binda sig. Man kan själv välja att fortsätta om man hittar något som passar.

Pelle Nilsson instämmer och påpekar att han aldrig på egen hand hade kommit på att judo skulle kunna vara något för seniorer. Pelle lyfter även fram den sociala biten, de har mycket trevligt tillsammans i Senior sport school.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!