Satsning på föräldralediga fångar upp viktig kompetens

Publicerad:

På familjecentralen Bryggan i Trelleborg har föräldralediga sedan i november förra året kunnat läsa svenska och få arbetsmarknadsinformation och vägledning till jobb och studier, i samband med att de besöker öppna förskolan med sina barn.

Tala El Brouch är en av SFI-lärararna som håller i undervisningen för föräldralediga på familjecentralen Bryggan i Trelleborg.
Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Tala El Brouch är en av SFI-lärararna som håller i undervisningen för föräldralediga på familjecentralen Bryggan i Trelleborg.

Genom projektet Språkintegration och etablering för föräldralediga, SEF, vill man fånga upp nyanlända kvinnor, som i högre grad är föräldralediga under de första åren i Sverige.

- Vi vet att det tar längre tid för utlandsfödda kvinnor än män att etablera sig på arbetsmarknaden. Om vi kan stötta dem på det här sättet bidrar vi till att korta vägen till etablering på arbetsmarknaden, säger Rehanna Ståhlstierna, enhetschef i Trelleborgs kommun.

Liknande projekt finns runt om i Sverige, men i Trelleborg har man ett tydligare arbetsmarknadsfokus. I förra veckan var Trelleborgs kommun inbjudna till konferensen Agenda för integration i Stockholm. Sveriges kommuner och Landsting, SKL, som anordnade konferensen lyfte Trelleborg som ett gott exempel i arbetet med att påskynda etablering för kvinnor genom smarta lösningar under föräldraledigheten.

- Sverige står inför en stor utmaning när det gäller kompetensförsörjning. Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att ta tillvara på nyanländas kompetens och se till att etableringen kan ske så snabbt och enkelt som möjligt, säger Anna Bohman, samordnare på SFI i Trelleborgs kommun.

Projektet finansieras av Länsstyrelsen och syftar till att korta sträckan från föräldraledighet till jobb för nyanlända. Arbetet har visat sig ge goda resultat och ska efter projekttidens slut i december implementeras i ordinarie verksamhet.

Mer information om Familjecentralen Bryggan hittar du på kommunens webbplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?