Opplöt, röekjol och stubb

Publicerad:

Vad i all sin dar är en opplöt?
Jo, det är en ovandel – eller vi skulle väl idag säga blus. Röekjolen är den stiligt rödfärgade skinnkjolen med pälsen på insidan. Stubben är den tjocka quiltade underkjolen som gjorde att kjolen stod ut som en klocka.

Omslagsbild till boken "Opplöt, röekjol och stubb" som getts ut av Trelleborgs Museum.
Foto: Peter Christiansen Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Omslagsbild till boken "Opplöt, röekjol och stubb" som getts ut av Trelleborgs Museum.

Om dessa plagg, och alla andra delar som ingick i folklig dräkt för män, kvinnor och barn på Söderslätt, handlar denna 252 sidor tjocka bok. Utgångspunkten är den stora och fina samling av dräkt och dräktdelar som ingår i Trelleborgs Museums samlingar. Tiden är 1700-tal fram till mitten av 1800-talet. Det är härliga citat från bland annat Nicolovius och Linné och det är finurliga teckningar och målningar som visar Söderslätt och dess invånare i all sin glans. En bok för dräktnörden likaväl som envar Söderslättbo, skåning, svensk…

Texten är lättläst och det finns mängder av bilder. För allmogens dräkt var ju alls ingen enhetlig uniform – såsom den tyvärr alltför ofta framställts. Boken visar snarare det motsatta, dräktskicket var en orgie i färg och form. Det är must och lust och för dagens läsare ren och skär glädje!

Boken kan köpas eller beställas på
Trelleborgs museum.

Pris: 345 kronor
För beställning ring 0410-733045, eller maila Trelleborgs.Museum@Trelleborg.se
Frakt tillkommer

Boken Opplöt, Röekjol och Stubb

Boken Opplöt, Röekjol och Stubb

Boken Opplöt, Röekjol och Stubb

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!