Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Med NYA ÖGON

Publicerad:

En ny – om än 7000-årig – kvinna har anlänt till museet och utställningen ÖGA mot ÖGA. En liten späd kvinna, med fina anletsdrag och avundsvärt höga kindknotor. Men vem var hon? Varför fick hon en sådan pampig begravning på Skateholmsboplatsen – sittande på två kronhjortshorn och med en fantastisk uppsättning smycken på kroppen?

Sittande kvinnan i utställningen ÖGA mot ÖGA på Trelleborgs Museum.
Foto: Ylwa Moritz Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Sittande kvinnan i utställningen ÖGA mot ÖGA på Trelleborgs Museum.

Hon är rekonstruerad av den skicklige Oscar Nilsson, samme man som gjort museets viking med filade tänder. Kvinnan har blivit oerhört uppmärksammad, i tidskrifter i USA, England, Frankrike, Norge och Sverige. Vikingen, som tidigare var Trelleborgs störste kändis, riskerar att bli degraderad…

Arkeologiprofessorn Lars Larsson öga mot öga med en rekonstruktion.

Den nya DNA-forskningen har gett sensationella resultat när det gäller arkeologi. Man vet nu att Skandinavien under stenåldern var den plats i Europa där människor var allra mest genetiskt blandade. Efter fångsfolken följde ytterligare invandringar, först kom det hit jordbrukare och sedan anlände ett herdefolk. Alla införde de nya idéer och tekniker och förde sina gener vidare i generation efter generation. Om detta och mycket, mycket mer berättasi museets spännande fornsal.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!