Hon åkte från Tokyo till Trelleborg för att fånga inspiration

Publicerad:

Yuka Shiratsuchi hade hört mycket gott om svensk vård och omsorg. I veckan gjorde hon studiebesök i Trelleborg. Nu har hon fått idéer som hon vill införa på sin egen arbetsplats hemma i Tokyo.

Yuka Shiratsuchi från Tokyo antecknade flitigt under sitt studiebesök på Smygehem. Här visar enhetschefen Ramona Lindholm verksamhetens så kallade pulstavla, en av sakerna som fångade intresset.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Yuka Shiratsuchi från Tokyo antecknade flitigt under sitt studiebesök på Smygehem. Här visar enhetschefen Ramona Lindholm verksamhetens så kallade pulstavla, en av sakerna som fångade intresset.

Från ett privat äldreboende i världens folkrikaste stad kom Yuka Shiratsuchi på studiebesök till Smygehem i Trelleborg. Nyfikenheten var stor och frågorna många. Anteckningsblocket användes flitigt.

- Mitt första intryck när jag kom hit? Att här är så mysigt! Det är inte alls som en institution utan det känns mer som hemma. Här känns väldigt hemtrevligt, säger Yuka Shiratsuchi.

Fått höra mycket positivt

Med sig hade hon tolken Akari Olofsson, själv bosatt i kommunen. Besöket togs emot av enhetschefen Ramona Lindholm, teamledaren Therese Christensen och hemvårdaren Therese Nilsson. Yuka Shiratsuchi hade sparat semesterdagar för att kunna resa till Sverige och lära sig mer om arbetet här.

- När jag läste på universitetet i Japan pratade lärarna ofta om Sverige som ett föregångsland inom vård och omsorg. Därför ville jag gärna komma hit och se hur det ser ut och lära mig mer om ert arbete.

Vem har rätt till en boendeplats och hur mycket kostar det? Vilka aktiviteter erbjuds hyresgästerna? Hur är personalens arbetsmiljö? Hur arbetar ni med bemötande? Det var några av frågorna som gästen från Japan hade.

Behöver ta hjälp av tekniken

Under en rundtur i lokalerna kunde Yuka Shiratsuchi konstatera att det är mer rymligt här än på japanska boenden. Hon intresserade sig också mycket för verksamhetens digitala lösningar.

- Även om vi är ett högteknologiskt land är vi inte alltid bäst på att använda det i verksamheten. Jag vill definitivt ha mer digitalisering och ska föreslå det på min arbetsplats när jag kommer tillbaka. Vi behöver använda tekniken för att göra saker lättare och avlasta för oss som arbetar. Vi har mycket ensamarbete, mycket stress, säger Yuka Shiratsuchi.

Vill införa på sin egen arbetsplats

Enhetschefen Ramona Lindholm visade verksamhetens så kallade pulstavla. Kring den samlas personalen för korta avstämningar kring avdelningarnas arbetsbelastning. Grönt, gult eller rött – hur är läget just nu och är det någon som behöver extra uppbackning?

- Er pulstavla var intressant. Jag ska försöka införa det systemet hos oss också. Det är mycket jag tar med mig härifrån, inte minst känslan av att ni har det så mysigt och hemtrevligt här. Vi pratar mycket om det hos oss också men nu inser jag att vi kan göra mer, säger Yuka Shiratsuchi.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?