Släck, cykla och ta bilder för en ljusare framtid!

Publicerad:

På lördag, 30 mars, uppmärksammas Earth Hour i Trelleborgs kommun liksom i resten av världen.

Detta event är världens största klimatmanifestation som engagerar miljontals privatpersoner, företag, organisationer och städer världen över. 2019 blir trettonde året för Earth Hour och i år är temat "Biologisk mångfald", med temafrasen "för du och naturen hör ihop!" och #Connect2Earth.

Trelleborgs kommun deltar med att genomföra flera olika aktiviteter:

  • Söderslättsgymnasiet arrangerar en hel kampanjvecka, 25-30 mars, "Tillsammans för planeten: Cykelutmaning och ArtRally". Eleverna utmanar alla skolor i kommunen att förändra sina transporter - ställa bilen och istället gå, cykla eller åka kollektivt. Samtidigt uppmanas alla deltagare att fotografera längs vägen och delta i fototävling under Världsnaturfondens tema Biologisk mångfald.
  • Kommunens energi- & klimatrådgivare delar ut stearinljus i Trelleborgs centrum på lördag 30 mars kl 10 - 14 till invånarna med budskapet "släck för en ljusare framtid".
  • Under Earth Hour den 30 mars, 20:30-21:30, kommer också fasadbelysningen på kommunens starkaste symbolbyggnader, Rådhuset och Vattentornet, att släckas ned.

- Det finns även mycket du som privatperson kan göra för att engagera dig i manifestationen. Laga en god vegetarisk middag, släcka alla lampor och servera middagen med stearinljus. Kanske samla familj och vänner med levande ljus och musik till gitarr, föreslår Meaza Yohannes som exempel.

Söderslättsgymnasiets kampanj har fått stöd och uppmärksamhet från Världsnaturfonden och idéerna sprids som ett inspirerande exempel via deras webbplats.

Läroplanerna ger ett tydligt stöd för att undervisa om hållbarhetsfrågor så att elever tillägnar sig djupa kunskaper och handlingskompetens. Barn och unga vill vara med och påverka vår gemensamma framtid, inte minst märks det genom alla världsomspännande klimatstrejker som unga ansluter sig till, menar förstelärare Maria Glawe.

- Greta Thunbergs initiativ lyfter det viktiga barnrätts- och ungdomsperspektivet som ska genomsyra arbetet i den dagliga verksamheten. Istället för skolstrejk, vill vi visa på ett arbetssätt där barn och unga genom skolarbete kan ge röst och aktivt bli medskapare i viktiga samhällsfrågor och den framtid vi skapar tillsammans, fortsätter hon.

- Tillsammans för planeten - Cykelutmaning & ArtRally är ett sådant initiativ. Idén kommer från elever på gymnasiet i samband med att de skrev remissyttrande på kommunens klimatanpassningsplan. Fotografierna som barn och unga bidrar med kommer också att påverka arbetet med god bebyggd miljö i Trelleborgs kommun, avslutar Maria Glawe.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?