Kick off om hållbar utveckling

Publicerad:

Årlig tradition för naturvetare. När skolans elever får insikt i och tar sig an lokalsamhällets hållbarhetsutmaningar, då uppstår verkligen en bra grund för en hållbar samhällsutveckling!

Foto: Karin Ellies Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika

I Trelleborg delar specialister från olika kommunala verksamheter med av sig av sin kunskap till Söderslättsgymnasiets naturvetarelever i årskurs 2 under en årlig halvdag. Dagen fungerar som start för elevernas fördjupade temaarbeten med hållbar utveckling.

På måndagen vad det dags igen.

Avdelningen för hållbar utveckling samordnar kick offen som nu blivit en årlig tradition och ett vårtecken lika säkert som blommande vintergäck och krokus.

Karin Ellies, lärare på naturvetenskapsprogrammet, kontaktade kommunen 2012:

- Vi hade fått en ny läroplan för gymnasieskolan där det stod att vi ska arbeta med hållbar utveckling. Arbetslaget beslöt att driva frågan i projektform. Så jag ringde upp vår avdelning i kommunen som bär det namnet och frågade om vi kunde samarbeta, berättar Karin.

Sagt och gjort! Anitha Ljung tog sig från början an uppgiften att kontakta olika kollegor och sätta ihop ett fungerande program för klassen.

- Vi som arbetar med olika utvecklingsprojekt i kommunen vill ju inget hellre än att nå ut med vår kunskap till barn och ungdomar, så vi såg det som en bra plattform för samarbete, kommunikation och ömsesidigt lärande, berättar Anitha.

Önskemål om ämne har varierat lite genom åren beroende på omvärldsanalys. I år var de ämnen som presenterades ett smörgåsbord av lokal hållbarhetskunskap; förnybar energi, fossilbränslefri kommun, cirkulär ekonomi och minskat avfall, hamnutveckling och slutligen en föreläsning om Östersjön.

Efter kick offen kommer eleverna att välja olika ämnen att fördjupa sig och arbeta tematiskt i grupper. Fredagen den 22/3 lägger de fram sina arbeten för lärare och opponenter från klassen. Specialisterna som föreläste på kick offen är inbjudna, både för att lära sig nytt av den nya generationen och för att fungera som kunskapsstöd.

Det långa samarbetet har gett ringar på vattnet och är ett viktigt kontaktnät för elever på NA-programmet, inte bara under temaveckan utan även som inspiration och bollplank för gymnasiearbete samt möjlighet till studiebesök. Sist men inte minst av stort värde för att verklighetsförankra teoretiska studier både för elever och lärare.

Alltså ett mycket lyckat samarbete som inspirerar alla inblandade.

Program (PDF-dokument, 411 kB)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?