Idag tecknas avtal för elbussar i Trelleborgs kommun

Publicerad:

Snart får trelleborgarna ren och tyst stadsbusstrafik, för idag, tisdagen den 19 mars, signerades ett långsiktigt samarbetsavtal mellan Skånetrafiken och Bergkvarabuss om stadsbusstrafiken i Trelleborg. Avtalet innebär att Trelleborgarna kommer att få en hållbar stadsbusstrafik och bidrar till attraktiviteten i kommunen.

Elbussen på Stortorget
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Elbussen på Stortorget

Den nya stadsbusstrafiken startar i december 2019 och gäller till och med 2027. Avtalet innebär att Bergkvarabuss nu får helhetsansvaret för stadsbussresorna i Trelleborg samt regionbusstrafiken kring Trelleborg.

En av de första skånska kommunerna med helelektrifierad stadsbusstrafik

– Trelleborg är bland de första skånska kommunerna som nu får en helelektrifierad stadsbusstrafik. Sedan årsskiftet är den allmänna kollektivtrafiken i Skåne fossilfri och Trelleborgs nya stadsbusstrafik är en viktig del i vår satsning på elbussutvecklingen i Skåne. Från och med december kan både resenärer och boende i Trelleborg njuta av en tyst och ren stadsbusstrafik, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

10 nya elbussar och 25 bussar som drivs på biogas

Avtalet har höga ambitioner från både Skånetrafikens och Bergkvarabuss sida för att erbjuda en attraktiv trafik. Avtalet är ett incitamentsavtal som ska öka antalet resor och hålla en hög kvalitet. Som en del i kontraktet kommer Bergkvarabuss att köpa in tio nya elbussar för hela stadsbusstrafiken och 25 bussar som drivs på biogas som ska köras för regiontrafiken. Inköpen av regionbussarna görs i etapper.

– Det är fantastiskt roligt att Bergkvarabuss har fått förtroendet att från och med december 2019 utföra stadstrafiken i Trelleborg. En ny dimension öppnas genom den nya driftformen med helelektrifierade bussar som är nästan helt utsläppsfria. Det är utvecklande att, tillsammans med Skånetrafiken, skapa en hållbar trafiklösning, säger Göran Mellström, vd, Bergkvarabuss

Bidrar till en attraktiv och hållbar kommun

Elbussar bidrar till en attraktiv och hållbar kommun. Dels minskar utsläppen, men det medför även andra värden, såsom tystare fordonstrafik i staden och minskat buller.

– Ur ett långsiktigt och regionalt perspektiv är det en stor fördel att arbeta aktivt med att hitta fler hållbara lösningar för framtiden, en utvecklingsresa Trelleborgs kommun gärna är med och bidrar till. Införandet av elbussar är en del i detta långsiktiga arbete, säger Fredrik Geijer, kommundirektör, Trelleborgs kommun.

Fakta

Bergkvarabuss har köpt in tio stycken Mercedes-Benz elbussar

  • Laddningen sker i depån i Trelleborg
  • De tio bussarna ska köra linje 1, 2 och 10
  • Samtliga stadsbussar byts ut
  • Alla regionbusser blir också nya i december och hösten 2021 tillkommer ytterligare några linjer i avtalet
  • Totalt ingår 33 regionbussar i avtaletTrafikföretaget Transdev kör den nuvarande busstrafiken i Trelleborg. Transdevs förare erbjuds anställning på Bergkvarabuss

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!