Hur tar jag del av samhällsviktig information?

Publicerad:

Vid ett längre strömavbrott eller en annan typ av kris så är det viktigt att du kan ta del av den information som ges av myndigheter och media. Det är också viktigt att du kan kommunicera med andra, därför är det bra om du vet vart du ska vända dig för att ta del av samhällsviktig information samt hur du kan förbereda dig för att klara av att kommunicera under exempelvis ett längre strömavbrott.

Allvarliga olyckor eller kriser som rör stora delar av samhället kommuniceras ut via TV och Radio. Kommunens hemsida går även bra att vända sig till för att ta del av information som rör just dig och din kommun. Om du vill ha snabb och fortlöpande information kan det också vara bra att kolla sociala medier, följ eller gilla kommunens Facebook-sida för att ta del av den information som delas där.

Om strömmen försvinner, hur tar jag del av information då?

Genom att ha en batteridriven radio försäkrar du dig om att du kan ta del av samhällsviktig information även när strömmen inte fungerar. Glöm inte att kontrollera så att du har extra batterier om du inte har en vevladdare.
Har du bil så går det bra att sätta på radion i bilen för att kunna lyssna på viktiga meddelanden. För dig som har en mobiltelefon kan detta vara ett bra sätt att både ta del av information, men även att kommunicera med andra. Tänk på att vid ett strömavbrott så går det inte att ladda mobilen som vanligt, det kan därför vara bra att ha ett extra batteri eller en extern laddare till mobilen. Om din mobil laddat ur är det bra om du har skrivit ned viktiga telefonnummer på ett papper.

Fundera över om du har anhöriga eller någon annan i din närhet som, vid en kris, skulle ha det svårt att kommunicera eller ta del av information och fundera över om det finns något du kan göra för att hjälpa dem.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?