Hållbara resultat för både medborgare och kommun med Trelleborgsmodellen

Publicerad:

Trelleborgs kommun deltog under torsdagen på en lärandekonferens med fokus på försörjningsstöd. Förvaltningschef Zara Göransson Tosic var inbjuden för att berätta om kommunens uppmärksammade arbete med Trelleborgsmodellen.

Zara Göransson Tosic berättade om Trelleborgsmodellen på lärandekonferens i Höör.
Foto: JP Infonet Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Zara Göransson Tosic berättade om Trelleborgsmodellen på lärandekonferens i Höör.

- Vi har ett annorlunda perspektiv och andra arbetssätt än kommuner som jobbar mer traditionellt. Jag vågar påstå att vår modell bidrar till en högre grad av service till medborgaren och hållbara resultat för både medborgare och kommun.

Trelleborgsmodellen handlar bland annat om förhållnings- och arbetssätt kring arbetsmarknadsfrågor och försörjningsstöd. Ett exempel är att man automatiserat och gjort handläggning av försörjningsstöd till renodlad administration, för att kunna lägga mer resurser på att stötta arbetssökande ut i arbetslivet istället.

På konferensen presenterades även en arbetstidsmätning av Utvecklingspartners Sverige AB som visar att arbetsmarknadssekreterarna i Trelleborgs kommun lägger nästan hälften av sin arbetstid på möten med arbetssökande. I kommuner där man arbetar mer traditionellt med handläggning av försörjningsstöd ligger siffran på knappt 20 procent.

- Det handlar mycket om vad vi har för synsätt. Den som får försörjningsstöd måste räknas som en individ som både kan och vill bidra i kompetensförsörjningen. Då är det i det mötet vi ska lägga vår tid och våra resurser. Det är så vi måste jobba för att människor ska bli självförsörjande och för att sänka kostnaderna för försörjningsstödet i kommunen.

Konferensen arrangerades av JP Infonet och riktade sig främst till kommunala tjänstepersoner, men även forskare och jurister.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?