Unga entreprenörer grillades i sommarhettan

Publicerad:

Idéerna stod i fokus när årets unga sommarlovsentreprenörer i Trelleborg för sjätte gången testade sina affärsidéer för en panel bestående av bland annat affärsrådgivare, politiker och kommunens näringslivsstrateg. Nu ska det göras business. Under kommande två veckor ska de elva ungdomarna ut i verkligheten för att testa bärighet och entreprenörsskicklighet.

Adrian och Dag presenterade sin affärsidé och blev grillade av draknästet.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Adrian och Dag presenterade sin affärsidé och blev grillade av draknästet.

En veckas intensivt arbete med att formulera affärsidéer, skapa budget och fundera över marknadsplaner – allt med hjälp av expertis kopplad till Näringslivsfunktionen i Trelleborgs kommun – kulminerade under torsdagen i grillning enligt draknästemodell. De elva unga entreprenörerna fick en efter en kort presentera sina idéer och produkter och svara på frågor kring bland annat marknadsunderlag och prissättning.

- Till en början kändes det lite nervöst att går fram och presentera vårt arbete, men det gav sig när vi väl varit igång en stund, medger 17-årige Adrian Nilsson Gren.

Tillsammans med sin klasskamrat från Teknikcollege i Trelleborg, Dag Wennerholm, 18, gick Adrian upp framför draknästet med en pitch kring killarnas gemensamma affärsidé ”Trelleborgskassen”, en exklusiv tygpåse med motiv från Trelleborg speciellt framtagen för att locka sommarturister i stan till köp.

- Nu ska vi ut och testa vår produkt i verkligheten under två veckor, säger Dag Wennerholm. Vi kommer dels att jobba en del hemifrån, men vår tanke är att vi också ska befinna oss på platser där många turister samlas, som färjeterminalerna, golfklubbar och campingar vid havet.

Utgångspriset på Trelleborgskassen är satt till 49 kronor. Företag som vill köpa in påsen får betala lite mera, 99 kronor.

- Men då kan vi ordna så de kan få påsar med företagsloggan tryckt på ena sidan. Annars är vår tanke att Trelleborgskassen ska visa motiv från Trelleborg och eventuellt en konstnärlig kartbild av stan som vår kompis Liam Åkeson Rainer tecknat.

Dag och Adrian har ett år kvar på gymnasiet och har börjat fundera på tiden därefter. En säljsuccé i sommar kanske gör entreprenörskapet till något bestående?

- Varför inte, säger Dag. Det är inte omöjligt att jag satsar på eget företagande längre fram, helst inom rymdteknik. Där händer det grejer. Eter gymnasiet har jag tänkt läsa till civilingenjör inom maskinteknik i Lund.

- Sommarlovsentreprenörerna har varit jättekul och lärorikt så här långt. Jag kan tänka mig att driva företag i framtiden, säger Adrian, men direkt efter gymnasiet vill jag plugga till VVS-ingenjör i Malmö.

Konceptet Sommarlovsentreprenörerna har anordnats av Trelleborgs kommun sedan 2014. Programmet som ägs av länsstyrelsen Västernorrland är samma i hela landet och syftar till att öka intresset för företagande och ge ungdomar möjlighet att skapa egen verksamhet som alternativ till de kommunala sommarjobben.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?