Unga reportrar på Söderslättsgymnasiet går i Kim Walls fotspår

Publicerad:

– Ge er ut i världen och berätta storyn! Den uppmaningen gav Ingrid Wall Söderslättsgymnasiets elever under sitt föredrag om journalisten Kim Wall.

I ett projekt om ekologisk hållbarhet ska elever på Söderslättsgymnasiet ge sig ut i närsamhället för att utforska viktiga hållbarhetsfrågor och prova på journalistyrket.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika I ett projekt om ekologisk hållbarhet ska elever på Söderslättsgymnasiet ge sig ut i närsamhället för att utforska viktiga hållbarhetsfrågor och prova på journalistyrket.

Ingrid Walls berättelse om sin dotter berörde eleverna på många plan:

– Presentationen om Kim Wall var riktigt bra och lärorik, säger en elev som deltog på föreläsningen. Det jag tar med mig härifrån är att fokusera på att få fram "storyn" som jag vill berätta och inte tänka på stavning, eftersom det är något jag inte brukar tänka på. Det var riktigt intressant att få höra Kims historia, från ett personligt perspektiv och inte utifrån en artikel.

Tillsammans med sin lärare Maria Glawe kommer nu eleverna på Söderslättsgymnasiet att fortsätta i Kim Walls fotspår; deras uppdrag är att ge sig ut i närsamhället för att utforska viktiga hållbarhetsfrågor och prova på journalistyrket. I sina reportage ska de presentera nya lösningar för en hållbar framtid som bidrar till att göra världen bättre. Reportagen ska publiceras i webbtidningen "The Magazine" och på skolwebben.

– I detta projekt kommer eleverna att fördjupa sina kunskaper i ekologisk hållbarhet samt stärka sin språk-, läs- och skrivutveckling, berättar Maria Glawe. De kommer också att utveckla sin digitala kompetens och sitt kritiska tänkande.

Eleverna kommer också att delta i "Unga reportrar för ett hållbart samhälle" – en nationell tävling för årskurserna 6-9 och gymnasiet. Uppdraget är att skriva ett reportage, ta ett foto eller göra en kortfilm om en hållbarhetsfråga. Vinnarbidraget belönas med 10 000 kr till klassen och publiceras i Svenska Dagbladet.

Utifrån Ingrid Walls berättelse och boken "Kim Wall – när orden tar slut" ges eleverna dessutom möjlighet att klä sina känslor i ord och skapa poesi till minnet av Kim Wall och hennes arbete för att förändra världen.

– Elevernas poesi och ber��ttelser kommer allmänheten att kunna ta del av på stadsbiblioteket i Trelleborg i samband med World Poetry Day och Trelleborgs Poesifestival den 21 mars, avslutar Maria Glawe.

Tävlingen "Unga reportrar för ett hållbart samhälle"

Hjälpte informationen på den här sidan dig?