Trelleborg får LSS-koordinator

Publicerad:

Trelleborg är den första skånska kommunen som får en LSS-koordinator. Katja Nilsson började på tjänsten i februari och koordinatorstödet riktar sig till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning.

Katja Nilsson blir kommunens koordinatorstöd för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Katja Nilsson blir kommunens koordinatorstöd för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning.

Det är utifrån en utredning av Socialstyrelsen som behovet av ett koordinatorstöd har blivit tydligt. Att ha barn med funktionsnedsättning innebär många gånger extra belastningar för familjen och att just få praktiskt stöd av en koordinator har av Socialstyrelsen identifierats som en framgångsfaktor för att underlätta vardagen.

Viktigt med helhetsbilden

- Jag blir som en högerhand som finns där, stöttar upp och vägleder. Jag ska hjälpa till att skapa en helhetsbild för familjen, belysa svagheter men framför allt titta på styrkorna som finns och jobba utifrån dem, säger Katja Nilsson.

Senast har hon arbetat för Lunds kommun på ett boende med utagerande personer, dessförinnan med missbruksfrågor i Eslöv. Med två systrar med funktionsnedsättning har LSS alltid legat nära henne.

- Jag är uppvuxen inom LSS-sfären, jag vet hur systemet ser ut och hur man tar sig igenom det. Därför tror jag att jag kan erbjuda saker i rollen som koordinator som jag inte kunnat göra utan min personliga bakgrund.

Ska vägleda och avlasta

Koordinatorns roll är att vägleda och avlasta föräldrar. Stödet är förebyggande och syftar till att familjen ska få en situation som är möjlig för föräldrarna att hantera och där barnet får tillgång till det stöd som behövs.

- Helhetsbilden är viktig. Friska syskon hamnar ofta i kläm och det är viktigt i mitt uppdrag att hjälpa familjerna att hitta en planering som blir bra för alla barn i familjen.

Att få hjälp av koordinatorn är frivilligt och kostnadsfritt.

- Jag har ingen myndighetsutövning och för inga journaler. Jag finns här som ett stöd och ser problem som något som ska lösas.

Flexibel i kontaktvägar

Koordinatorn kan nås via både telefon och e-post. Två dagar i veckan finns möjlighet till telefonkontakt även kvällstid.

- Måndagar och torsdagar har jag telefontid till klockan 19. Jag är bara ett av alla samtal och kontakter för de här familjerna, ibland behöver man komma hem och ringa i lugn och ro på kvällen.

Katja Nilsson har ingen tidigare koppling till Trelleborg och håller som bäst på att bekanta sig med staden.

- Jag har fått ett bra första intryck och fantastiska kollegor har varit noga med att jag har fått en bra introduktion. Den närmaste tiden ska jag ut och presentera mig på skolor, habiliteringen och så vidare. Nu längtar jag efter att folk ska höra av sig!

Läs mer

Informationsfolder om koordinatorstöd (PDF-dokument, 281 kB)

Kontakt

Telefon: 0410-73 44 33
E-post: koordinatorstod@trelleborg.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?