Projekt förenar nytta med nöje på familjecentralen Bryggan

Publicerad:

Sedan i november förra året kan nyanlända föräldralediga läsa svenska i samband med att de besöker öppna förskolan med sina barn.

Mamma Karolina tycker att det går bra att plugga med sonen Mateusz i famnen.
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Mamma Karolina tycker att det går bra att plugga med sonen Mateusz i famnen.

På familjecentralen Bryggan i Trelleborg finns sedan starten öppen förskola, barnmorskemottagning, barnavårdscentral och socialrådgivare. Men genom ett gemensamt projekt tillsammans med arbetsmarknadsförvaltningen och bildningsförvaltningen erbjuder man nu även svenska för föräldralediga, arbetsmarknadsinformation och vägledning.

- Det är ett annorlunda sätt att arbeta, men det är roligt. Vi förenar nytta med nöje och får anpassa det efter barnen när det behövs, säger Annette Barakji, barnmorska och samordnare på Bryggan.

Syftet med projektet är att korta sträckan från föräldraledighet till jobb för nyanlända. På Familjecentralen fångar man upp målgruppen och väver in olika delar som påskyndar etablering i både samhälls- och arbetsliv.

I ett av rummen på familjecentralen håller Tala El Brouch en lektion i svenska. Deltagarna är tre föräldralediga mammor och deras barn.

- Barnen är med på undervisningen, men det går bra. Vår barnskötare Shorouk Dakhil hjälper till med barnen så att mammorna kan fokusera på studierna.

Är det bara mammor som kommer?
- En pappa har hittat hit än så länge, men vi ser gärna att det blir fler!

Varje fredag kan de som besöker språkcaféet på familjecentralen träffa arbetsmarknadssekreterare Rasha Chidac.

- Jag ger arbetsmarknadsinformation, både i grupp och som enskilda samtal. Vi pratar till exempel om hur man skriver ett cv, vilka bristyrken det finns, vad man behöver för kompetens och hur möjligheterna ser ut för olika utbildningar.

Projektet finansieras av Länsstyrelsen och pågår hela 2019.

FAKTA: Familjecentral
En familjecentral är en verksamhet som riktar sig till barn och föräldrar och som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande. En familjecentral ska minst innehålla mödrahälsovård barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

Familjecentralen Bryggan i Trelleborg öppnade i januari 2018 och finns på Kontinentgatan 4.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?