Kommunens dietist vill skapa goda måltidsupplevelser

Publicerad:

I samband med Nobelmiddagen den 10 december arrangeras det på nytt en stor dukningstävling på Trelleborgs vård- och omsorgsboenden. Charlotte Thelander gläds åt ett stort engagemang i verksamheten.

"En bra måltidsupplevelse handlar om mer än maten på tallriken. Det handlar om måltidsmiljö, bemötande och möjlighet att påverka." Det säger Charlotte Thelander, dietist i Trelleborgs kommun, inför en stor dukningstävling på kommunens vård- och omsorgsboenden.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika "En bra måltidsupplevelse handlar om mer än maten på tallriken. Det handlar om måltidsmiljö, bemötande och möjlighet att påverka." Det säger Charlotte Thelander, dietist i Trelleborgs kommun, inför en stor dukningstävling på kommunens vård- och omsorgsboenden.

Första gången som kommunens dietist Charlotte Thelander var med och arrangerade en dukningstävling var i samband med kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 2010. Sedan dess har dukningstävlingar hållits med jämna mellanrum.

I morgon är det dags igen - i samband med Nobelmiddagen.

- Det finns ett fantastiskt engagemang hos både kockar och vårdpersonal och dukningstävlingen är ett sätt att uppmärksamma detta. Vi försöker fira allt som firas kan och ge måltiden en extra guldkant, säger Charlotte Thelander.

Ska vara en höjdpunkt

Hon utbildade sig till dietist i Australien och hann arbeta både i Indien och i England innan yrkeskarriären fortsatte i Trelleborg för drygt tio år sedan. I kommunen har hon arbetat med övergripande nutritionsfrågor, offentlig måltid inom förskola, skola samt vård och omsorg. Sedan några månader tillbaka arbetar hon heltid med måltider inom vård och omsorg.

- Jag känner mig stolt när vi tillsammans levererar en bra måltidsupplevelse. Jag vill att måltiderna, förutom att ge tillräckligt med energi och näring, också bidrar till en bra livskvalitet, en höjdpunkt att se fram emot.

Mer än maten på tallriken

Måltiden på kommunens vård- och omsorgsboenden är en prioriterad fråga och det är flera aspekter som spelar in i den totala upplevelsen.

- Det handlar om så mycket mer än maten på tallriken. Det handlar om måltidsmiljö, bemötande och möjlighet för individen själv att påverka. Måltiderna ska vara näringsriktiga och hållbara. Något av det viktigaste är att vi gör det tillsammans – allt från kockar och vårdpersonal till hyresgästerna och anhöriga, säger Charlotte Thelander.

Nytt system ökar valmöjlighet

Hon berättar att det infördes ett nytt beställningssystem i våras som satt ett starkare fokus på individen.

- Beställningssystemet är flexibelt och leder till ökad valmöjlighet för våra matgäster samt ett minskat matsvinn. Undernäring är en av de största utmaningarna och de senaste nationella riktlinjerna för måltider inom vård och omsorg framhåller hur viktigt det är att utgå från individens behov och önskemål, väcka aptit och skapa matglädje. Vi kan servera hur näringsrik mat som helst men den hjälper inte om den inte hamnar i magen.

40-talstema i årets upplaga

Årets dukningstävling tar ett kliv in i 1940-talet då menyn är inspirerad av Nobelmiddagen 1947. Första gången tävlingen hölls i Trelleborg var elva bidrag med och i fjor gjorde 16 bidrag upp om förstapriset. Verksamheterna skickar in bilder på sin dukning och sedan utses vinnaren av en jury.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?