Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Besök Trelleborgs Museum under jullovet!

Publicerad:

Tid över på jullovet? Passa på att besöka Trelleborgs Museum! Vi har öppet och bjuder på flera nya utställningar och dessutom våra permanenta utställningar ÖGA mot ÖGA med fornfynd från Söderslätt och Stadslivf om staden Trelleborgs historia. I BIAN pågår det film non-stop och butiken är en riktig godbit för sakletare.

Sittande kvinnan i utställningen ÖGA mot ÖGA på Trelleborgs Museum.
Foto: Ylwa Moritz Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Sittande kvinnan i utställningen ÖGA mot ÖGA på Trelleborgs Museum.

Med NYA ÖGON En alldeles ny – om än 7000-årig – kvinna har anlänt till museet och utställningen ÖGA mot ÖGA. En liten späd kvinna, med fina anletsdrag och avundsvärt höga kindknotor. Men vem var hon? Varför fick hon en sådan pampig begravning på Skateholmsboplatsen – sittande på två kronhjortshorn och med en fantastisk uppsättning smycken på kroppen? Hon är rekonstruerad av den skicklige Oscar Nilsson, samme man som gjort vår viking med filade tänder. Vår kvinna har redan blivit oerhört uppmärksammad, efter National Geographic har det redan efter några dagar följt förfrågningar från tidskrifter i USA, England, Frankrike, Norge och Sverige. Vår viking, som tidigare var Trelleborgs störste kändis, riskerar att bli degraderad…

Den nya DNA-forskningen har gett sensationella resultat när det gäller arkeologi. Vi vet nu att Skandinavien under stenåldern var den plats i Europa där människor var allra mest genetiskt blandade. Efter fångsfolken följde ytterligare invandringar, först kom det hit jordbrukare och sedan anlände ett herdefolk. Alla införde de nya idéer och tekniker och förde sina gener vidare i generation efter generation. Om detta och mycket, mycket mer berättar vi i vår spännande fornsal.

GUDAR OCH MONSTER - Richard Szedelyi
23.11 - 26.1 2020
"Min passion är maskerna - att få skapa är en sorts frihet för mig."
Efter 10 år som maskmakare har Richard Szedelyi tagit steget in på Trelleborgs Museum med utställningen Gudar och monster. Han visar skulptur, foto och video inspirerade av olika kulturers gudavärldar - magiskt, ursprungligt och existentiellt. Besökaren möter fyra gudar; genus, identitet, konsumtion och natur. Skulpturerna hedar något besökaren själv får fundera kring - strävan efter det gudomliga och mötet med verkligheten där ingenting är felfritt eller perfekt. Guden och monstret finns inom oss alla.
Richard Szedelyi - RSZ mask - har uppdrag inom film, teater, opera och mode.

Utställningsvy från Gudar och monster

BAGAGE - Martin Ander
7.12-8.3 2020
Martin Anders bildvärld är allt annat än minimalistisk - snarare flödar maximalismen! Linjerna är tydliga, färgerna klara och fyllda med retroromantiska utsvävningar och lager på lager av subkulturella referenser. Illustrationerna är alltid träffsäkra och mästerligt formgivna.

Martin ”Mander” Ander (f. 1976) är verksam som illustratör och grafisk formgivare med rötter i Stockholms graffitti- och skateboardvärld. I dag bor han i Gnesta och arbetar internationellt med såväl design till modevärlden som illustrationer för böcker, annonser, affischer och skivomslag. Martin har illustrerat för artister som Håkan Hellström och rapparen KRS-ONE och företag som Absolut Vodka, Flip Skateboards och Village Voice Media.

Utställningsvy från Bagage av Martin Ander

Öppettider under jullovet

Tisdag-söndag 12-16
Lillejulafton, Julafton, Juldagen, Nyårsafton och Nyårsdagen har vi stängt.

Entré

Fri entré för alla 0-19 år
Vuxna 40 kr

Hjälpte informationen på den här sidan dig?