Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Trelleborgslärare nominerade till Guldäpplet

Publicerad:

Inte bara en, utan två, av de nominerade till Guldäpplet i år är lärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg nämligen Maria Glawe och Adriana Sturesson.

Digital kompetens blir allt viktigare i skolan. Från i höst gäller reviderade läroplaner och kursplaner som innebär att alla elever ska bli digitalt kompetenta. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är både en pedagogisk möjlighet och en utmaning för lärarna. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt.

– Årets nominerade till Guldäpplet visar i praktiken hur undervisningen och lärande kan utvecklas i skolan genom att ta tillvara de digitala möjligheterna. Erfarenheterna från de nominerade är viktigare än någonsin nu i höst, när de nya styrdokumenten som betonar frågan om digital kompetens börjar gälla, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Två av de nominerade är lärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.

Maria Glawe, speciallärare, nominerad bland annat för sitt sätt att använda digitala verktyg som mobil, dator, google drive och bloggande vilka alla används som en naturlig del i undervisningen. Framtidssagor från Trelleborg är ett exempel på ett uppdrag på riktigt där en grupp av Marias elever har deltagit tillsammans med en grupp 5-åringar, en grupp 6-åringar och en grupp från årskurs 7. Ny digital mark är inget konstigt i Marias värld, som ser det som en utmaning och även en nödvändighet i sin undervisning eftersom denna gemensamma lärmiljön utvecklar alla inblandade.

Adriana Sturesson, lärare i pedagogik, spanska och engelska, nominerad bland annat för sitt engagerade och nytänkande sätt att arbeta med multimodala texter i moderna språk och ge eleverna möjlighet att integrera språkstudier med innehåll som motiverar eleverna och skapar en autentisk språksituation i en digital miljö. Ett exempel är arbetet med bloggen Trelleburgo.se där eleverna presenterade Trelleborg på spanska.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg den 27 september. Den slutliga vinnaren presenteras måndagen den 29 oktober på Skolforum & Framtidens Lärande, Stockholmsmässan i Älvsjö.

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?